Kerk & religieReligieuze symbolen Warschau
Burgemeester Warschau: Geen religieuze symbolen in openbare gebouwen

Religieuze symbolen zijn voortaan taboe in openbare gebouwen in Warschau. Dat betekent onder meer dat kruisen in overheidsgebouwen niet langer zijn toegestaan. Dat heeft de burgemeester van de Poolse hoofdstad besloten.

Straatbeeld in Warschau. beeld RD
Straatbeeld in Warschau. beeld RD

Burgemeester Rafał Trzaskowski nam het besluit op 8 mei, zo berichtte de website persecution.org recent.

De nieuwe regel is onderdeel van een bredere reeks maatregelen die bedoeld zijn om de „neutraliteit te bevorderen” en richt zich tegen de gangbare praktijk in Polen om kruisbeelden in staatskantoren op te hangen, aldus persecution.org.

Warschau zou de eerste stad in Polen zijn waar deze maatregel van kracht is. Het nieuwe beleid riep in het grotendeels conservatieve rooms-katholieke land uiteenlopende reacties op, aldus de nieuwssite. Sommige mensen wezen er onder meer op dat het tonen van religieuze symbolen tijdens de Koude Oorlog eveneens verboden was in overheidsgebouwen, toen Polen lid was van de Sovjet-Unie.

Na de aankondiging van de nieuwe regel citeerde de Poolse politicus Mariusz Błaszczak op sociale media een prominente priester die door het communistische regime was vermoord. „Er zijn onzichtbare gevangenissen (…) van systemen en regimes (…) [die] niet alleen het lichaam vernietigen, maar ze reiken verder, ze bereiken de ziel, ze reiken diep in de ware vrijheid”, citeerde hij.

Parlement

Voorzitter Szymon Holownia van het Poolse parlement zei in een reactie dat het besluit van de burgemeester van Warschau niet nodig was. „Hoewel ik persoonlijk geen kruisen in openbare kantoren zou ophangen, denk ik niet dat we vandaag de dag in Polen een oorlog nodig hebben over de vraag of kruisen van muren moeten worden gehaald.”

Het is niet de eerste keer dat het ophangen van kruisen in openbare gebouwen in Europa ter discussie staat. In 2011 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat een kruisbeeld in een openbare school in Italië niet verwijderd hoefde te worden . Het verplicht plaatsen van een kruissymbool in een schoolruimte valt binnen de beoordelingsruimte van de lidstaat, waardoor het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet is geschonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Polen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer