BuitenlandOverstromingen
Duitsland evacueert dorpen na hevige regenval

In grote delen van de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg is de noodtoestand uitgeroepen vanwege hevige regenval. Rivieren treden buiten hun oevers en dammen zijn doorgebroken. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Redactie buitenland
Zware regen veroorzaakt overstromingen in de zuidelijke deelstaten van Duitsland in Beieren en Baden-Wuerttemberg. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. beeld EPA, Anna Szilagyi
Zware regen veroorzaakt overstromingen in de zuidelijke deelstaten van Duitsland in Beieren en Baden-Wuerttemberg. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. beeld EPA, Anna Szilagyi

Verschillende plaatsen in de buurt van de rivieren Donau en Schmutter, in Beieren in het zuiden van Duitsland, moeten geëvacueerd worden om wateroverlast. Dat kondigden de lokale autoriteiten aan in de nacht van zondag op maandag. De autoriteiten roepen op tot kalmte en manen mensen alleen de hoogstnoodzakelijke spullen mee te nemen. Er worden opvangplekken klaargemaakt.

Het zuiden van Duitsland wordt sinds vrijdag getroffen door zware regenval. In Beieren zijn waterstanden bereikt die normaal gezien maar één keer in de honderd jaar voorkomen. Rivieren treden buiten hun oevers en meerdere dammen zijn doorgebroken. In Zuid-Duitsland zijn twee dammen doorgebroken in de Paar, een zijrivier van de Donau. Mensen die vastzaten in huizen zijn met boten en een helikopter geëvacueerd. De verwachting is dat het waterpeil van de Donau verder stijgt.

Militairen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat maandag naar het overstromingsgebied. Minister van Economische Zaken Robert Habeck is al sinds zondag in het overstromingsgebied. Ook veel regionale bestuurders zijn op pad om steun te betuigen aan geëvacueerden en reddingsdiensten. Volgens minister-president Markus Söder van Beieren zijn er ongeveer 40.000 hulpverleners actief in de deelstaat, onder wie ook militairen.

Districten in de deelstaat Beieren hebben de noodtoestand uitgeroepen. In de Beierse plaats Straubing is de noodtoestand uitgebreid tot gebieden rondom de stad. De noodtoestand moet een efficiëntere inzet van de hulpdiensten mogelijk maken.

Bij reddingswerkzaamheden kwam een brandweerman om. Hij zat met drie collega’s in een rubberboot toen die zaterdagavond omsloeg. Het 42-jarige slachtoffer was onderweg om een familie te redden die vast was komen te zitten in een bungalow. Zondagmorgen werd zijn lichaam geborgen. Het incident gebeurde bij Pfaffenhofen an der Ilm, zo’n 35 kilometer ten noorden van München. Een andere brandweerman en een vrouw worden nog vermist.

Gevangenis

In het Beierse Memmingen is een gevangenis ontruimd, omdat de daarnaast stromende beek dreigt over te stromen. De politie moest volgens Bild met veel voertuigen helpen om alle 150 gedetineerden over te brengen naar vier andere gevangenissen. Ook de Oostenrijkse provincies Vorarlberg en Tirol kregen te maken met aanhoudende regenval.

Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer