Chipmaker Nvidia is al groter dan Google en blijft maar groeien dankzij AI
Verkoopcijfers die met ruim 260 procent over de kop gaan? Dat moet haast wel gaan over Nvidia, het chipbedrijf dat goud geld verdient met de hausse rond kunstmatige intelligentie.
„Wij hebben de technologie om intelligentie te maken”, zei Jensen Huang onlangs op een conferentie. Een merkwaardige, haast filosofische zin. Maar uit de mond van Huang, topman van de Amerikaanse chipfabrikant Nvidia, is de uitspraak eigenlijk best concreet.
„Wij hebben de technologie om intelligentie te maken” - Jensen Huang, topman Nvidia
Nvidia maakt geavanceerde chips die nodig zijn voor ”generatieve AI”, een revolutionair soort kunstmatige intelligentie waarvan tekst- en illustratieprogramma’s als ChatGPT en Dall-E bekende voorbeelden zijn. Grote bedrijven die willen inzetten op AI, van Google tot Microsoft en webwinkel Amazon, kunnen amper om Nvidia heen. Allemaal staan ze in de rij bij Huang om chips in te slaan voor in hun datacenters.
In slechts één jaar is de omzet daardoor gestegen met 262 procent, maakte het bedrijf woensdag bekend, naar 26 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Daarvan bleef bijna 15 miljard dollar winst over, zeven keer zoveel als in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Ontbijttent
De Taiwanees-Amerikaanse Huang, consequent gekleed in een zwartleren jack, richtte zijn bedrijf ruim dertig jaar geleden met twee anderen op in een ontbijttent in het Californische Santa Clara. Aanvankelijk stortte Nvidia zich op grafische kaarten voor de game-industrie, later zou het dominant worden op de markt voor kunstmatige intelligentie.
Beleggers lijken te denken dat Nvidia, met zijn geavanceerde chips, bijna als enige over de brandstof beschikt waar de toekomst op draait. En hoe die toekomst er eventueel uit kan zien? Daar gaat het, sinds de intrede van ChatGPT eind 2022, bijna elke dag over in het nieuws.
Scholieren merken hoe het programma hun huiswerk met een haast niet te onderscheiden echtheid voor hen kan doen. Politieke partijen gebruiken het tijdens hun campagnes. En met andere AI-programma’s kunnen criminelen of oplichters in een oogwenk nepvideo’s (deepfakes) creëren waarin ze bekendheden of politici dingen laten doen of zeggen die ze nooit hebben gezegd.
Beurswaarde
Net voordat kunstmatige intelligentie wereldwijd zo op de kaart kwam bij het grote publiek, zo’n anderhalf jaar geleden, kostte een aandeel in Nvidia nog 160 dollar. Inmiddels is dat bijna 1000 dollar. Daarmee schiet de beurswaarde van het bedrijf tot boven de 2,3 biljoen dollar (2300 miljard) – meer dan Google en Amazon op de beurs waard zijn. Het is zelfs meer dan de totale waarde van de hele Duitse aandelenbeurs, om maar wat te noemen. Op dit moment is alleen de marktwaarde van Microsoft en Apple nog groter (respectievelijk 3,2 en 2,9 biljoen dollar).
Concurrenten als Intel en ADM investeren veel in nieuwe technologie in een poging om bij te blijven, maar vooralsnog lijkt dat niet te lukken. Zo kwam Intel, ooit één van de grootste namen in de sector, vorige maand met de nieuwe Gaudi 3-chip. Die moest de veelgeprezen H100 van Nvidia naar de kroon steken, waarvan Metabaas Mark Zuckerberg net had gezegd dat zijn bedrijf er dit jaar 350.000 van hoopte te bemachtigen.
Maar analisten lijken weinig onder de indruk van Intels aanvalsplan: de koers van Intel daalde in de afgelopen weken. Ondertussen heeft Nvidia alweer een nieuwe generatie chips paraat, de Blackwell-lijn, die het later dit jaar zegt te lanceren. En ook deze opvolger van de H100, zei topman Huang woensdag, gaat weer „heel veel” omzet binnenbrengen.