De Europese Unie een toren van Babel? ChristenUnie-Europarlementariër Anja Haga (47) vindt van niet. „Europese samenwerking heeft ons veel gebracht”, beweert ze. Wat drijft haar? Een gesprek over integratie, geloofsvrijheid en duurzaamheid.
Bij de vorige Europese verkiezingen voerden jullie met de SGP campagne onder het motto ”Samenwerking ja, Superstaat nee”. Nu bepleit de ChristenUnie een ”Geloofwaardig Europa”. Is er bij uw partij sprake van een meer pro-Europese houding?
„Wij zeggen: „EU waar nodig, geen EU waar overbodig.” Wat je beter regionaal kunt regelen –bijvoorbeeld onderwijs en zorg –, moet je niet Europees regelen.
Tegelijk benadrukken wij het belang van Europese samenwerking. We mogen de EU koesteren. Benadrukken wat het oplevert. De EU heeft ons vrede, veiligheid en welvaart geboden. Meer dan de SGP zien wij de voordelen in van Europese samenwerking.”
„Meer dan de SGP zien wij de voordelen in van Europese samenwerking” - Anja Haga, Europarlementariër voor de ChristenUnie
Welk speerpunt uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is voor u het belangrijkste?
„Geloofsvrijheid. Ook in Europa staat die onder druk. Zo willen Europarlementariërs in het EU-Handvest opnemen dat onderwijs neutraal moet zijn. De ChristenUnie is hier fel op tegen.
Ik zie in het Europees Parlement een groeiende intolerantie naar christenen toe. Bij progressief-liberale groepen proef ik een soort religie-allergie. Alles wat met religie heeft te maken, moet worden weggepoetst. Dat vind ik zorgelijk.”
U vindt christelijke onderwerpen belangrijk. Hoe staat u zelf als christen in de politiek?
„Het is de basis waaruit ik leef. Ik geloof dat God mijn leven en ons aller leven leidt. Hij zet ons neer op een plek waar we iets kunnen betekenen voor de wereld.
Iedere dag bid ik om kracht en wijsheid, in het vertrouwen dat het goedkomt. God leidt mij, voel ik. Dat geeft rust. Ik ben puur een instrument in Zijn hand. Het resultaat is niet aan mij. Ik kan alleen mijn best doen.”
In april riep Stichting Evangelisatie Sjofar in een brief christelijke politici op meer te getuigen in de politiek; hoe staat u tegenover die oproep?
„Als christenen hebben we een opdracht om te getuigen van ons geloof. Ik vertel vaak tegen seculiere mensen over mijn persoonlijke drijfveren: dat ik geloof dat God alles leidt, ik een instrument mag zijn en dat we onze naaste moeten liefhebben als onszelf. Met hier open over te zijn, kan ik iets van het christelijk geloof uitdragen.”
„Als het om thema’s gaat die in Friesland veel impact hebben, voel ik me extra aangesproken” - Anja Haga, Europarlementariër voor de ChristenUnie
U bent Fries. Werkt dat door in uw functie?
„Als het om thema’s gaat die in Friesland veel impact hebben, voel ik me extra aangesproken. Denk aan de gaswinning in de Waddenzee. Ik woon daar acht kilometer vandaan. Als de Nederlandse overheid mazen in de wet wil gebruiken om in de Waddenzee gas aan te boren, zit ik daar bovenop en stel daarover vragen aan de Europese Commissie.
Europarlementariërs zijn vaak relatief onbekend. Omdat ik jarenlang Statenlid in Friesland ben geweest, kennen ze mij in de provincie wel. Veel Friezen voelen dat ik voor hun belangen kan opkomen.”
Het ChristenUnie-verkiezingsprogramma bepleit ook verduurzaming van de boerensector met inkrimping van de veestapel. Hoe verkopen jullie dit verhaal aan de sector?
„Veel boeren zien in dat de manier waarop we produceren niet houdbaar is. We moeten toe naar minder productie en een kleinere veestapel. Boeren staan daarvoor open, als ze maar een goede boterham verdienen.
Met het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen we zorgen dat agrariërs een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, én worden gestimuleerd te verduurzamen. Nederland krijgt bijna 800 miljoen euro per jaar uit het GLB. Met het toekomstige landbouwbeleid van de EU zouden we boeren bijvoorbeeld eenvoudig kunnen gaan belonen voor de groene diensten die ze leveren.”
Krijgen we bij minder productie en een kleinere veestapel niet te maken met voedseltekorten?
„Als rentmeesters moeten wij zorg dragen voor de schepping. Die opdracht staat naast de opdracht dat we mensen moeten voeden. Zonder eten sterft de mensheid uit. Maar dat gebeurt ook als we niet duurzamer gaan produceren. Nu putten we de aarde uit en holt de biodiversiteit achteruit. Als landbouw en natuur niet in balans zijn, komt de toekomstige voedselproductie juist in gevaar.”
„Als er één partij is die zich hard maakt voor de vissers, is dat de CU” - Anja Haga, Europarlementariër voor de ChristenUnie
Uw voorganger Peter van Dalen stond pal voor de visserij. Nu lijkt vooral de SGP zich om vissers te bekommeren. Heeft uw partij de visser uit het oog verloren?
„Dat beeld herken ik niet. Als er één partij is die zich hard voor de vissers maakt, is dat de ChristenUnie. Denk alleen al aan het feit dat wij steeds hebben herhaald dat de pulsvisserij niet moet worden afgeschaft.
Wij maken ons, net als de SGP, hard voor de vissers. Wel zal de visser in balans met de natuur moeten vissen. Meer dan de SGP stellen wij dat natuur en visserij samen kunnen gaan.”
Volgens de peilingen is uw zetel onzeker. Toch vertrouwt u erop herkozen te worden. Waar baseert u dat vertrouwen op?
„Wij zijn de enige partij zijn die volop christelijk is, volop gaat voor klimaat en volop gaat voor vrijheid en een sterk Europa. Geen andere partij in Europa combineert deze punten.
Ik geloof dat veel christenen willen dat dit geluid in Brussel blijft klinken. Dus heb ik er vertrouwen in dat wij die zetel gaan halen. Zeker als christenen hun democratische verantwoordelijkheid pakken en gaan stemmen. Het christelijk geluid en onze vrijheid staan op het spel.”