BuitenlandChristenUnie
CU-Europarlementslid Anja Haga: Christen met een groen hart

Plasticvrije oceanen. Eén van de speerpunten waar Anja Haga (46), het nieuwe gezicht van de ChristenUnie in Brussel, zich voor wil inzetten. „Wij krijgen de opdracht van God om goed voor de schepping te zorgen.”

25 September 2023 15:00Gewijzigd op 8 November 2023 10:24
Anja Haga (46) volgt Peter van Dalen op als Europarlementariër voor de ChristenUnie. beeld Europese Volkspartij (EVP)
Anja Haga (46) volgt Peter van Dalen op als Europarlementariër voor de ChristenUnie. beeld Europese Volkspartij (EVP)

Ervaring in Brussel heeft Haga niet – afgezien van haar studie Europees Beleid aan de Vrije Universiteit Brussel. Wel in de politiek. Voor ze bij Staatsbosheer werkte, was ze wethouder in Arnhem en fractievoorzitter van de CU in haar ‘eigen’ provincie Friesland. In 2015 verkozen de Staten van Fryslân haar tot beste Statenlid van de provincie.

Na haar eerste weken als Europarlementslid zit Haga nog in de verwonderingsfase. „Ik vind het nog heel bijzonder dat ik dit werk mag doen. Maar na een weekje Straatsburg heb ik al best wel goed door hoe hier de hazen lopen”, concludeert ze in de koffiebar van het Europees Parlement.

Per 5 september nam ze het stokje van Peter van Dalen over. „Ik wil graag nuttige dingen doen voor de maatschappij. Dus denk ik dat ik hier op mijn plek zit. Christen zijn vormt de basis van mijn leven. Ik wil voor christenen de stem zijn in Europa. We leven in een seculariserend klimaat, waarin het steeds lastiger lijkt om te mogen geloven.”

Plasticvrij

Haga omschrijft zichzelf als „christen met een groen hart”. Op haar X-account staat: „Ik leef plasticvrij”. Een detail? Welnee, zegt Haga. „Het is heel belangrijk om goed voor de schepping te zorgen. Anders gaat de biodiversiteit achteruit. God geeft ons de opdracht om voor de natuur zorg te dragen.”

Goed met de schepping omgaan, vraagt volgens Haga om „radicale keuzes”. In haar geval plasticvrij leven. „Die kleine stap zet ik om verantwoord met de natuur om te gaan. Veel plastic verpakkingen om de supermarktproducten –bijvoorbeeld die om komkommers– zijn compleet overbodig. Dat gaat thuis linea recta de prullenbak in. Zo zit de economie vol met prikkels die slecht zijn voor het klimaat. Willen we klimaatverandering tegengaan, dan kunnen we niet grenzeloos blijven consumeren en verspillen.”

Betekent haar aanstelling een groenere koers voor de CU in Europa? Haga: „Ik wil die koers varen waarvan ik vind dat die bij een CU-Europarlementariër hoort. Op het gebied van klimaat kunnen we het ons niet veroorloven om te zeggen: Het komt ons nu niet uit om maatregelen te nemen. De zomers zijn nu veel warmer dan tijdens mijn jeugd in de jaren 80. We moeten echt stappen zetten om de opwarming van de aarde tegen te gaan.”

Haar groene hart betekent overigens niet dat Haga geen hart voor boeren en vissers heeft. „Het een sluit het ander niet uit. Zonder boeren hebben wij niets te eten. En landbouwers en veetelers hebben ook weer baat bij een goede stand van de natuur.”

Visserij is een van de dossiers die Haga een-op-een van Van Dalen overneemt. „In de visserijcommissie wil ik me hard maken voor schone zeeën met een gezonde visstand. Dat is goed voor de natuur en voor vissers. Zonder vis hebben zij geen werk. Maar maatregelen moeten wel zó genomen worden dat het ook rechtvaardig is voor de betrokkenen.”

Godsdienstvrijheid

Nog een dossier wat Haga van haar voorganger overneemt, is godsdienstvrijheid. „Ik wil in gesprek met Frans van Daele, de Speciale Godsdientsgezant van de Europese Unie. Zijn functioneren is nog niet geëvalueerd.” Net als Van Dalen maakt Haga zich druk over de verslechterende situatie voor christenen in Pakistan. „Dit najaar presenteert de Commissie een rapport waarin ze de handelsrelatie met Pakistan evalueert. Dat moment wil ik aangrijpen voor een debat over de situatie van godsdienstvrijheid in het land.”

Tegenover Europese samenwerking staat Haga positief. „Integratie hebben we nodig. Onze veiligheid en welvaart hebben we er grotendeels aan te danken. Dan moeten we dat ook koesteren. Maar Europese samenwerking is voor mij geen doel op zich. Wat gemeentelijk of provinciaal geregeld kan worden, moeten we niet in Brussel willen regelen. Onderwijs is typisch iets wat je nationaal goed kunt inrichten. Maar klimaatmaatregelen kun je beter op Europees niveau met elkaar afspreken, vanwege het grensoverschrijdende karakter van de problemen. Ik pleit voor meer Europa waar het nodig is en voor minder Europa als het overbodig is.”

Migratie

Haga neemt tot de Europese verkiezingen in juni de dossiers van haar voorganger over. „Maar een kopie van Van Dalen word ik niet. Zo wil ik aandacht vragen voor een goed werkend en humaan asiel- en migratiebeleid. Dat we akkoorden met derde landen moeten sluiten, lijkt me duidelijk. Maar de deal met Tunesië in de huidige vorm, waarbij mensen in de woestijn sterven, vind ik slecht.”

Of ze na juni 2024 in de commissie burgerlijke vrijheden (LIBE) –die onder meer over de mensenrechten van migranten gaat– zitting krijgt, weet Haga niet. „Maar in de mensenrechtencommissie (DROI) –waar ik wel in zit– zie ik genoeg aanknopingspunten om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen bij migranten.” Naast migratie zal Haga zich inzetten voor godsdienstvrijheid. „En natuurlijk voor een plasticvrije zee. Of liever; een plasticvrije wereld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
ChristenUnie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer