Kerk & religieHeart Cry
Alistair Begg: Leer minder naar binnen en meer naar Christus te kijken

Psychologen adviseren antwoorden in jezelf te zoeken. „Een verschrikkelijke gedachte”, vindt de Amerikaanse predikant Alistair Begg. „We moeten leren minder naar binnen en meer naar Christus te kijken.”

De Amerikaanse predikant Alistair Begg spreekt zaterdag in Ambt Delden op de pinksterconferentie van stichting Heart Cry. De bijeenkomst duurt tot maandag en trekt, inclusief kinderen, zo’n 1100 mensen. beeld RD
De Amerikaanse predikant Alistair Begg spreekt zaterdag in Ambt Delden op de pinksterconferentie van stichting Heart Cry. De bijeenkomst duurt tot maandag en trekt, inclusief kinderen, zo’n 1100 mensen. beeld RD

Begg (71) is predikant van Parkside Church in Cleveland in de Verenigde Staten. Hij spreekt deze zaterdag in Ambt Delden op de Herlevingsconferentie van stichting Heart Cry, die dit jaar in het teken staat van het thema ”De kracht van omhoog!”

Alistair Begg. beeld Ruben Meijerink

Bij die kracht, zegt directeur Arjan Baan vooraf in de grote zaal van het Twentse conferentiecentrum De Kroeze Danne, gaat het om de gave van Pinksteren. „Door de Heilige Geest kunnen we God dienen en tot eer van Hem leven. Hij heeft gezegd: „Mijn genade is u genoeg; want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht.””

Begg houdt dit weekend vijf lezingen. De eerste gaat over de kracht van het kruis. „Het is Gods doel van eeuwigheid”, zegt de oorspronkelijk uit Schotland afkomstige gereformeerde baptistenpredikant, „om Zijn kinderen te veranderen naar het beeld van Zijn Zoon. Zodat ze gaan lijken op Jezus. In Romeinen 8:29 staat: „Want die Hij tevoren gekend heeft, die heeft Hij ook tevoren verordineerd den beelde Zijns Zoons gelijkvormig te zijn.” Dat is een levenslang proces. We wórden veranderd; dat doen we dus niet zelf.”

Wegkijken

Christenen moeten vooral leren „weg te kijken” van zichzelf. „Als de duivel komt om ons te ontmoedigen en aan te klagen, dan moeten we niet naar binnen kijken, maar van ons af: naar Christus, de zondeloze Redder, Die stierf aan het kruis, waardoor ik gerechtvaardigd ben.”

Heart Cry-conferentie. beeld Ruben Meijerink

Die boodschap staat volgens Begg haaks op de moderne psychologie, die adviseert antwoorden in jezelf te zoeken. Dat is een „verschrikkelijke gedachte”, vindt hij. „Als je vanmorgen naar binnen hebt gekeken, vraag je je af: Heb ik genoeg uit de Bijbel gelezen? Heb ik mijn vijanden liefgehad? Heb ik zo veel gebeden als ik wilde? Nee, dan heb je alle reden om je ellendig te voelen. Net als de kerkhervormer Maarten Luther. Totdat bij hem het kwartje viel: er is gerechtigheid door Jezus Christus voor allen die geloven.”

„We hebben alle reden om ons ellendig te voelen” - Alistair Begg, predikant

Als God werkt om Zijn kinderen gelijkvormig te maken aan Zijn Zoon, dan moeten zij „voortdurend tot zichzelf preken, om steeds weer herinnerd te worden aan wat Jezus aan het kruis heeft volbracht. Dat leerde ik vroeger al op de zondagsschool in Schotland: „In het verleden ben ik gered van de straf op de zonde, nu ben ik gered van de kracht van zonde en in de toekomst word ik gered van de aanwezigheid van zonde.””

Heart Cry-conferentie. beeld Ruben Meijerink

Kerst

Begg gaat naar Titus 2:11, een gedeelte dat met Kerst op het leesrooster van de Anglicaanse Kerk staat. En niet voor niets, aldus de predikant, want het gaat hier over de „zaligmakende genade van God” die „verschenen is aan alle mensen”.

„Het veranderende werk van de Geest is niet bedoeld om in onze stoel te blijven zitten” - Alistair Begg, predikant

De kracht van het kruis moet daarom ook zichtbaar zijn in een christelijk leven. „In vers 12 staat dat het Woord van God ons onderwijst, traint, om nee te zeggen tegen „goddeloosheid en wereldse begeerlijkheden” en ja tegen een „matig en rechtvaardig en godzalig leven”. Het veranderende werk van de Geest is niet bedoeld om in onze stoel te blijven zitten, maar om het Evangelie te verkondigen, zodat mensen de zaligmakende genade van Christus leren kennen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer