BuitenlandAanslag Slowakije
Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De neergeschoten Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldde een woordvoerder van zijn regering vrijdag.

De Slowaakse minister van Defensie Robert Kalinák staat vrijdag de pers te woord bij het ziekenhuis waar de neergeschoten premier Robert Fico wordt behandeld. beeld AFP, Ferenc Isza
De Slowaakse minister van Defensie Robert Kalinák staat vrijdag de pers te woord bij het ziekenhuis waar de neergeschoten premier Robert Fico wordt behandeld. beeld AFP, Ferenc Isza

Eerder deze week werd gemeld dat Fico de aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. De vicepremier en de ziekenhuisdirecteur meldden vrijdag echter dat het nog niet helemaal zeker is dat Fico zal genezen. „Zijn toestand is nog altijd zeer ernstig. Ik denk dat het nog een paar dagen kost om te beoordelen hoe zijn toestand zich ontwikkelt”, zei vicepremier Robert Kalinák na een bezoek aan het ziekenhuis. Ook de ziekenhuisdirecteur zei dat de artsen nog een aantal dagen nodig hebben om uitspraken te kunnen doen over zijn herstel.

Fico onderging vrijdag een tweede operatie, waarbij necrotisch (dood) weefsel is verwijderd. Slowaakse media meldden dat na het weekend gekeken wordt of hij van het ziekenhuis in Banská Bystrica overgebracht kan worden naar een ziekenhuis in de hoofdstad Bratislava.

Fico werd woensdag neergeschoten op straat. Er werd direct een verdachte aangehouden. Volgens Slowaakse media gaat het om een 71-jarige voormalige beveiliger van een supermarkt. Zijn woning werd door de politie doorzocht. Daar was de verdachte bij aanwezig, gehuld in een kogelwerend vest en een helm. Ook de woning wordt streng beveiligd door gewapende politiemensen. De autoriteiten hebben de identiteit van de schutter nog niet bevestigd.

Een radio-dj in België is geschorst nadat hij in een uitzending luisteraars had aangemoedigd de Belgische premier Alexander De Croo „neer te knallen”. Hij deed dat woensdag als reactie op het nieuws dat de Slowaakse premier Fico was neergeschoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Slowakije

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer