Camper parkeren? 500 lekë graag
In de meivakantie verkende ik per camper Albanië. Qua natuur is het land prachtig en de bevolking is bijzonder vriendelijk. Maar onder de oppervlakte sluimeren grote problemen. Zo maakten we op de vertrekdag kennis met de alomtegenwoordige corruptie.
Parkeren met een camper is een vak apart, zeker als er achteruit moet worden gereden. Zonder achterraam en camera ben je aangewezen op je gevoel en op aanwijzingen vanbuiten. Bijkomend probleem is dat vanwege de lengte van het voertuig een parkeerplaats voor auto’s doorgaans ongeschikt is. Blij waren we dan ook dat de Nederlanders met wie we in havenstad Durrës hadden afgesproken een goede parkeerplaats wisten.
Een zijstraat gaf toegang tot de parking. Een argwanende man die zich later als toezichthouder zou ontpoppen, liet ons zonder problemen door. Het grote parkeerterrein, waar menige kerk jaloers op zou zijn, was nagenoeg leeg, vermoedelijk omdat de aangrenzende vakantieresorts nog uit hun winterslaap moesten ontwaken. Nadat we eenmaal waren geïnstalleerd, kwam de toezichthouder poolshoogte nemen. Op een vermaning na dat er niet mocht worden gevoetbald, liet hij ons met rust.
Anderhalve week later kwamen we terug op dezelfde plek. Een andere toezichthouder liet ons weliswaar door, maar gaf te verstaan dat er moest worden betaald, zonder duidelijk te maken waarop hij zijn eis baseerde. Toen we eenmaal stonden, kwam hij geld innen. Met 100 lekë (1 euro) nam hij geen genoegen: het vijfvoudige moest worden neergeteld en ertegen ingaan hielp niet.
Het was ons direct helder dat we te maken kregen met iets waarvan we anderhalve week lang veelvuldig hadden gehoord dat het in Albanië alomtegenwoordig is: corruptie. Heb je een rijbewijs nodig? Je kunt het ‘kopen’ en slagen zonder smeergeld is schier onmogelijk. Afstuderen? Netjes dat je vier jaar lang op eigen kracht goede cijfers haalde, maar om je scriptie te laten nakijken moet je de portemonnee trekken of in natura betalen. Je winkel uitgebouwd zonder vergunning? Schuif ambtenaren wat geld toe en geen haan meer die er nog naar kraait.
Corruptie maakt veel kapot. Zo wijst Amnesty International er bijvoorbeeld op dat het bijdraagt aan mensenrechtenschendingen, de levensstandaard bedreigt en de rechtsstaat ondermijnt.
Sinds 2014 is Albanië kandidaat-lid van de EU. Een voorwaarde om te kunnen toetreden, is dat het land forse hervormingen doorvoert op het gebied van corruptiebestrijding. Het is te hopen dat de EU deze eis niet laat varen. Ook zou het goed zijn als Brussel eens inzichtelijk maakt hoe en op welke schaal gewone Albanezen in het dagelijks leven te maken hebben met corruptie.
Intussen hebben wij als gezin ook huiswerk. Droegen wij door die 500 lekë te betalen bij aan het in stand houden en normaal vinden van corruptie? Achteraf bezien hadden we misschien beter een andere parkeerplaats kunnen zoeken.
rd.nl/buza