Podcast Sprekend RD
Steeds meer jongeren hebben schulden, maar is het ook hun eigen schuld?

„Het is zo heftig om financieel het overzicht kwijt te zijn. Dan denk je de ene schuld te hebben ingelost, dient zich weer iemand anders aan die je geld leende”, zegt Karin Radstaak van het Nibud. Steeds meer jongeren kampen met schulden. Volgens Radstaak zijn jongeren daar maar deels verantwoordelijk voor. „Worden jongeren 18 jaar, dan worden ze geacht financieel zelfstandig te zijn. Vaak zijn ze daar niet goed op voorbereid. Beter is het om na je 18e in stappen financieel zelfstandig te worden.”

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Jongeren maken gebruik van de mogelijkheden die ze krijgen. Als voorbeeld noemt Karin Klarna. Via deze website kun je van alles aanschaffen, maar hoef je pas veel later te betalen. Op het moment dat je dan moet betalen, heb je alweer andere schulden opgebouwd. En ook de rekening bij Klarna moet betaald worden, die door kosten of boetes alleen maar hoger wordt. Het Nibud pleit ervoor dat websites als Klarna de identiteit en leeftijd van de kopers vooraf gaan controleren.

Net als ouderen schamen jongeren zich om te praten over hun schulden. „Bij het hebben van een schuld denken we vaak ook dat het eigen schuld is. Maar het is niet erg om te zeggen dat je een keer niet mee kunt doen, omdat je geen geld hebt. Daarbij speelt bij de jongeren mee dat ze niet altijd zien wat de consequenties op de langere termijn zijn van het geld dat ze nu uitgeven. Financiële educatie is daarom belangrijk.”

Het hebben van schulden levert stress op. Wat moet ik wanneer nog betalen en aan wie? Jongeren gaan schulden ook negeren. Brieven en e-mails durven ze niet meer te openen. Ze nemen de zorg over de schulden overal mee naartoe. Het is een last die ze elk moment van de dag met zich meedragen. En ’s nachts liggen ze er wakker van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer