PolitiekRouwverlof
Denemarken spant de kroon: 26 weken rouwverlof

Hoe is rouwverlof geregeld in het buitenland?

Werkende ouders in Denemarken die een minderjarig kind verliezen hebben recht op 26 weken rouwverlof. beeld Istock
Werkende ouders in Denemarken die een minderjarig kind verliezen hebben recht op 26 weken rouwverlof. beeld Istock

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is voor een aantal landen in kaart gebracht welke regelingen zij hebben.

België

Een Belg krijgt tien dagen rouwverlof als zijn echtgenoot of (pleeg)kind overlijdt. Daarvan zijn er zeven bedoeld voor de periode vanaf de begrafenis tot een jaar daarna. Voor andere familiebetrekkingen geldt maximaal drie dagen verlof.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland krijgen werknemers drie dagen verlof bij het overlijden van een naaste. Die zijn bedoeld voor het rouwproces en (het regelen van) de uitvaart. Bijzonder is dat ook bij een miskraam of doodgeboorte vrouw en partner recht hebben op drie dagen verlof.

Frankrijk

Fransen krijgen elf dagen rouwverlof bij verlies van een minderjarig kind. Bij andere familiebetrekkingen zijn er drie vrije dagen beschikbaar voor het rouwproces.

Ierland

In Ierland is in de wet geregeld dat de werkgever de bevoegdheid heeft om met de werknemer een maatwerkafspraak te maken over het aantal verlofdagen. Er gelden richtlijnen voor het maximaal aantal vrije dagen: twintig bij overlijden van echtgenoot of kind; vijf bij het verlies van een familielid in de eerste of tweede graad. In de publieke sector in Ierland krijgen werkenden het maximale aantal verlofdagen.

Denemarken

Werkende ouders in Denemarken die een minderjarig kind verliezen hebben recht op 26 weken rouwverlof. De regeling geldt ook bij een doodgeboorte na een zwangerschap van ten minste 22 weken. Anders dan in andere landen worden de verlofdagen door de overheid betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer