Op Koningsdag draait het steeds meer om Amalia
Op de eerste Koningsdag die Drenthe met de Oranjes viert, staan niet alleen de jarige koning Willem-Alexander en zijn populaire echtgenote in de schijnwerpers. Er gaat ook veel aandacht uit naar hun oudste dochter, Amalia.
Iets na elven stapt de koning, die zaterdag 57 kaarsjes mocht uitblazen, samen met zijn familie uit de glimmende koninklijke bus. Even blijft Amalia’s hak haken in haar jurk; hinkend trekt ze aan haar pump. Dan neemt ze, met beide benen op de grond, haar bloemetje in ontvangst.
Op commando van burgemeester Eric van Oosterhout zet het publiek ”Happy birthday” in. Vanaf de balkons van een hoog appartementencomplex zingen en zwaaien in oranje uitgedoste Emmenaren uitbundig mee. Dan zijn de Oranjes aan zet: ze mogen vandaag honderden handjes schudden en oneindig veel selfies maken. „Amalia, Amalia!” klinkt het vanachter de dranghekken. „Gefeliciteerd met je vader!”
Vertederd aait de kroonprinses een jonge peuter die op de arm van z’n vader zit. Ze buigt zich naar de toegestroomde menigte achter het hek alsof ze er alles aan wil doen deze mensen een fijne dag te geven. Alsof zíj liever niet in de schijnwerpers staat. Op verzoek gaat ze rond met een dienblad oranjetompoezen: „Hebben jullie misschien zin in een tompoes?” Ook de Van Vollenhovens treden graag op als ober. „Deel jij servetjes uit?” maant prinses Annette schoonzus Aimée.
Samen met haar zussen Alexia en Ariane gaat Amalia in gesprek met drie studenten. Volgens hun leeftijdsgenoten vinden jongeren Emmen niet zo aantrekkelijk; veel studenten trekken weg. Een studentenvereniging voor mbo’ers en hbo’ers moet dat beeld kantelen. „Hoe is het studentenleven in Emmen? Kun je ook uitgaan?” wil Amalia weten. „En welke activiteiten en uitjes organiseren jullie met de vereniging?” De studenten willen ook wel weten hoe de kroonprinses zelf haar studie ervaart. „Hard studeren, maar superinteressant”, antwoordt Amalia, om daarna de volgende vraag op het drietal af te vuren. Haar zussen staan er glimlachend bij; ze lijken het prima te vinden dat hun oudste zus het woord doet.
Studie in Spanje
Over haar eigen studie-ervaringen vertelt Amalia later meer aan de pers. In het jaar dat ze in Spanje woonde, vanwege bedreigingen aan haar adres, heeft ze „meer vrijheid kunnen vinden” dan in Nederland mogelijk was. De prinses heeft „een fantastische tijd” gehad in Madrid, ondanks dat de aanleiding voor de verhuizing heftig was. De tijd in Spanje heeft „het leven hier weer enigszins mogelijk” gemaakt, zegt Amalia. „Ik ben blij weer terug te zijn.”
Prinses Alexia heeft momenteel een tussenjaar waarin ze „een beetje werkt en een beetje reist”. Ze weet nog niet welke studie ze volgend jaar gaat volgen. „Ik laat het weten als ik het weet”, reageert Alexia stellig. „Ze heeft zo’n brede interesse, dat ik echt met spanning afwacht waar ze uiteindelijk voor kiest”, zegt haar vader.
De koning is blij weer met zijn complete gezin Koningsdag te kunnen vieren. Vorig jaar bleef prinses Alexia in Wales, waar ze in de examenperiode zat. Ariane kwam nu voor Koningsdag speciaal terug uit Italië, waar ze haar middelbare schoolperiode afmaakt aan het United World College. De jongste dochter van het koningspaar spreekt steeds een beetje beter Italiaans. Vooralsnog is het „così così”, lacht ze – wat zoveel betekent als zozo. „Maar ik werk eraan”, verzekert ze. Volgens haar zussen wordt haar taalvaardigheid „met de dag beter”.
„De tijd in Spanje heeft het leven hier weer enigszins mogelijk gemaakt” - Prinses Amalia
Zwaarste hunebed
Bij een regioquiz over Drenthe laten de Oranjes zich van hun fanatiekste kant zien. Makkelijk maakt Emmen het de koninklijke familie –die zich aansluit bij teams van kinderen uit de regio– niet. Alle vragen draaien om een getal. Voor hoeveel schapen is er ruimte in de schaapskooi in Bargerveen? Geen van de teams kiest het juiste antwoord. Ook de koning, die de schaapskooi in 2018 zelf opende, moet het antwoord schuldig blijven. Zijn team weet dan weer wel als enige hoeveel kilo de zwaarste hunebedsteen weegt: 20.000.
„Prins Bernhard, houd het antwoord nog even voor uzelf”, vraagt de quizmaster als de teams de lengte van het circuit in Assen moeten raden. Bernhard racet al jaren in Zandvoort en inderdaad weet zijn team als enige het antwoord. De groep, onder leiding van koningin Máxima, belandt in de finale tegen het team van haar man. De beslissende vraag: hoeveel inwoners van Emmen zijn ook op 27 april jarig? „We hebben vanochtend nog navraag gedaan bij het ziekenhuis of er nieuwe Emmenaren bijgekomen waren” – dat was nog niet het geval. Team-Máxima komt met 300 het dichtst in de buurt van de 288 jarigen, en daarmee gaat die met de bokaal naar huis.
Kon minder
Op het Raadhuisplein zingt de Drentse zanger Daniël Lohues „Hier kom ik weg, veur mien hiele leben / Ben ‘k met dizze horizon verweben”. De koning refereert eraan in zijn dankwoord. „Emmen is deel van mijn hart geworden”, verzekert Willem-Alexander de toegestroomde menigte. Hij heeft zich voorgenomen: „Iedere keer als ik terugkom in de provincie of in Emmen, zeg ik: Hier kom ik weg.”
„Emmen is deel van mijn hart geworden” - Koning Willem-Alexander
Als iets heel fantastisch is, zeggen de ingetogen Drenten: „Het kon minder”. „Het kon véél minder!” zegt Willem-Alexander daarom over Koningsdag. Die woorden doorbreken de rustige volksaard even: vanaf het plein stijgt een luid gejuich op.