In de Chinese provincie Guangdong treden rivieren en meren door zware regenval op veel plekken buiten hun oevers. Lokale functionarissen spreken van een „grimmige” situatie, die slechts eens in de vijftig tot honderd jaar voorkomt.
Sinds donderdag wordt het zuidelijke en dichtbevolkte –er wonen zo’n 127 miljoen mensen– Guangdong geteisterd door ongewoon zware en aanhoudende regenval, die een vroeger dan normale start van het jaarlijkse regenseizoen van de provincie inluidt.
Een groot deel van de provincie maakt deel uit van de laaggelegen delta van de Parelrivier. Door de hoge waterstand als gevolg van de stortregens zijn verschillende rivieren buiten hun oevers getreden. Zo stond het waterpeil in zijrivieren van de Parelrivier zondag tot 5,8 meter boven de waarschuwingslimiet. Door de zware regenval is het neerslagrecord voor april in veel delen van Guangdong al gebroken.
Vooral de steden Shaoguan, Qingyuan, Zhaoqing en Jiangmen ten westen en noorden van de provinciehoofdstad Guangzhou zijn getroffen. Minstens vier mensen zijn om het leven gekomen en een tiental mensen wordt vermist, meldde het staatspersbureau Xinhua maandag.
Reddingsboten
Verder zijn tientallen huizen in de hele provincie ingestort of zwaar beschadigd. Beelden op de staatsmedia tonen reddingswerkers die mensen overzetten op reddingsboten en helikopters die worden ingezet om mensen te redden die vastzaten door aardverschuivingen. Uit voorzorg zijn duizenden mensen geëvacueerd; alleen al in de stad Qingyuan moesten meer dan 45.000 mensen hun huizen verlaten.
De plaatselijke autoriteiten vrezen voor de „ergste overstromingen van de eeuw”. De Chinese overheid roept lokale overheden daarom op maatregelen te nemen en voorbereidingen te treffen, zoals het verzamelen en verspreiden van onder meer voedsel, kleding, water en het verzorgen van onderdak.
„Het verhoogde vochtgehalte in de atmosfeer leidt tot intensere regenval en meer frequente en zware stormen ” - Zhao Li, onderzoeker Greenpeace Oost-Azie
De provincie, die ooit de ”werkplaats van de wereld” –in deze regio worden de meeste goederen van het land geproduceerd– genoemd werd, is gevoelig voor overstromingen in de zomer. In 2022 werd Guangdong ook getroffen door hevige regenval. Toen werd gesproken over de zwaarste stortbuien in zes decennia. Dat record wordt nu mogelijk verbroken.
Uit statistieken blijkt dat het aantal overstromingen in China sterk toeneemt. In iets meer dan tien jaar tijd is het aantal geregistreerde overstromingen in het land vertienvoudigd. In de zomer van 2011 werden elke maand zes tot acht overstromingen geregistreerd, in juli 2022 lag dit aantal op meer dan 130 en in augustus op 82.
Cyclonen
Volgens Dr. Zhao Li, onderzoeker bij Greenpeace Oost-Azië, is de opwarming van de aarde de belangrijkste oorzaak voor de forste stijging. „Warmere temperaturen kunnen de verdampingssnelheden verhogen, wat resulteert in meer vocht in de atmosfeer”, zei ze vorig jaar tegen de BBC. „Dit verhoogde vochtgehalte kan leiden tot intensere regenval en meer frequente en zware stormen, waaronder orkanen en cyclonen.”
Volgens het Meteorologisch Bureau van de provincie wordt er deze week nog meer zware regenval verwacht in Guangdong. Ook andere delen van China hebben last van natuurgeweld. In de provincie Guangxi, ten westen van Guangdong, heeft hevige wind gebouwen verwoest en hebben bewoners last van overstromingen door regenval. In Peking wordt eveneens matige tot zware regenval verwacht.
De hoofdstad en omliggende provincies kampten in juli vorig jaar ook met hevige regenval, nadat een reeks tyfoons uit de Stille Oceaan aan land kwam. Die maand viel er in Peking de meeste regen in 140 jaar.