PolitiekSGP

WI SGP 50 jaar; „Leeft in SGP niet te veel het verlangen naar christelijke natie die er al lang niet meer is?”

De SGP zou er goed aan doen een politieke filosofie te ontwikkelen waarin geloof, wetenschap en politiek een plaats hebben. De partij kan daarvoor te rade gaan bij kerkvader Augustinus.

22 April 2024 11:05Gewijzigd op 22 April 2024 14:47
Panelgesprek SGP. beeld Jaco Hoeve
Panelgesprek SGP. beeld Jaco Hoeve

Dat advies gaf de filosoof, jurist en psycholoog Bas Hengstmengel zaterdag aan de partij tijdens het jubileumcongres van het wetenschappelijk instituut voor de SGP. Het instituut, de Guido de Brès-Stichting, bestaat 50 jaar en herdacht dat zaterdag in Soesterberg in een voormalig nonnenklooster.

De SGP heeft nooit de behoefte gehad aan een uitgewerkte politieke filosofie. Maar volgens Hengstmengel heeft de partij in 2016 daartoe wel ,,een eerste aanzet” gegeven met de bundel ”Gerechtigheid verhoogt een volk”. Daarin verhoudt de partij zich tot thema’s als godsdienstvrijheid en de verhouding tussen kerk en staat.

Het viel Hengstmengel op dat in deze bundel weinig aandacht is voor „de aloude christelijke leer van de twee steden” van Augustinus. De aardse stad is de gemeenschap waar mensen naar het vlees leven en de stad Gods is een gemeenschap waarin mensen naar de geest leven. De eerste stad is tijdelijk, de tweede eeuwig. Nu zijn beide steden vermengd. Een christen neemt weliswaar deel aan het aardse leven, maar zijn vaderstad is in de hemel.

Tegenover dit tweerijksdenken plaatste Hengstmengel de „eenrijksdenkers”. Zij benadrukken dat ,,Jezus Heer is over heel de schepping, die al Gods koninkrijk is. Christelijke politiek is een middel om tekenen van het Koninkrijk van God op aarde te realiseren.”

De filosoof vermoedt dat in de boezem van de SGP twee zielen huizen: ,,De ene neigt naar tweerijksdenken, de andere naar eenrijksdenken.”

Hengstmengel stelde de kritische vraag of in de SGP niet te veel het verlangen leeft naar een christelijke natie die er al lang niet meer is. Hij adviseerde de partij in de leer te gaan „bij de latere Groen van Prinsterer die bij zijn terugkeer in de Kamer de godsdienstloze staat noodgedwongen aanvaardde en het belang van grondwettelijke vrijheden benadrukte”.

Prof. dr. W. van Vlastuin stelde in een repliek op het betoog van Hengstmengel dat neutraliteit niet bestaat. „Geeft een ‘neutrale’ overheid haar onderdanen niet prijs aan een vacuüm dat gevuld wordt door ongeloof en bijgeloof, gelijkheidsideologie en hedonisme, economie en zelfbeschikking?” Alle aardse rijken zijn volgens van Vlastuin van Christus.

SGP-Tweede Kamerfractievoorzitter Chris Stoffer stelde dat de SGP niet zo in het schema eenrijksdenkers of tweerijksdenkers past. De partij heeft volgens hem als opdracht om Bijbelse gerechtigheid te vorderen: ook de overheid is gebonden aan de wet van God.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer