Aan het eind van een roerig partijcongres wendt Frans Timmermans (GL-PvdA) zich tot zijn publiek. „Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt”, zegt hij vastberaden. Die uitspraak valt verkeerd bij de PVV-leider die zegt aangifte te gaan doen.
De PVV-leider interpreteerde de uitspraak van Timmermans als een bedreiging. „Niets nalaten? Dus ook geen geweld?”, schrijft hij op X, gevolgd door: „Ik ga aangifte doen.” De PVV’er roept ook anderen op hetzelfde te doen om zo een einde te maken „aan de levensgevaarlijke linkse ophitserij”.
Verspreking
Timmermans ontkent dat hij zaterdag geweld tegen Wilders zou hebben goedgepraat. „Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen”, zegt hij zondag in een verklaring tegen het persbureau ANP. „Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me.” Volgens een woordvoerder van Timmermans zou de GL-PvdA-leider zich hebben versproken, meldde de Volkskrant zondag. Op de spreektekst stond namelijk „niet nalaten” in plaats van „niets nalaten”.
Timmermans verweet Wilders dat de formatie, die nu al vijf maanden duurt, door toedoen van de PVV tot „veel ruzie en nul oplossingen” leidt. De fractieleider van GL-PvdA vroeg zich ook openlijk af „wanneer NSC en VVD dit gaan inzien”. Afgelopen donderdag zette Timmermans de deur voorzichtig open naar die laatste partij. In het AD gaf Timmermans aan te willen praten met die partijen als de huidige formatie klapt.
Op het congres van beide partijen in Apeldoorn stond ook de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA op de agenda. De leden van beide partijen stemden voor het versterken van de onderlinge samenwerking. Een motie van beide partijbesturen om diverse opties daartoe te verkennen werd met 80 procent aangenomen. Kritische PvdA-leden willen geen overhaaste beslissingen nemen. Een motie van een aantal van hen om binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie werd niet aangenomen. In 2026 beslissen beide partijen definitief hoe hun gezamenlijke toekomst eruit gaat zien.
Zionisme
Minder eensgezind waren de leden van beide partijen over het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Over dit onderwerp wordt sterk uiteenlopend gedacht. Een aantal PvdA’ers diende al eerder een motie in die beide partijbesturen oproept meer actie te ondernemen tegen antisemitisme.
Tijdens het GroenLinksdeel van het congres passeerde ook een motie met de titel „geef ruimte aan kritiek op Israël”. In de uitleg daarvan stond dat kritiek op zionisme „niet vereenzelvigd kan en mag worden met antisemitisme”. De motie werd verworpen, zij het wel met een kleine meerderheid van 60 procent. „Denk na, stem niet voor deze motie”, drukte oud-Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) haar medepartijleden kort voor de stemming op het hart. „De Israëlische regering begaat gruwelijke misdaden, daar moeten we ons tegen uitspreken en dat doen we ook, maar het is echt wat anders om het bestaansrecht van Israël ter discussie te stellen”.
Op het gezamenlijke congres stemden de leden wel in volle meerderheid voor een motie die onder meer de Tweede Kamerfractie oproept het internationaal recht als leidend beginsel te hanteren inzake Israël. Oud- CIDI-directeur Hanna Luden (PvdA-lid) vond dat een eenzijdige motie, liet ze weten in een stemverklaring. „Ik heb geen motie gezien over China, geen motie over Sudan, geen motie over Myanmar, dit getuigt van dubbele standaarden”, aldus Luden.
„ Het is écht wat anders om het bestaansrecht van Israël ter discussie te stellen ” - Corinne Ellemeet, oud-Kamerlid GroenLinks
„Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen” - Frans Timmermans (GL-PvdA)