BuitenlandProces tegen Trump
Trump vindt het lastig te zwijgen tijdens zijn proces

Stilzitten en zwijgen als er publiek negatieve opmerkingen over je worden gemaakt, vindt ieder mens moeilijk. Maar Donald Trump zeker. Deze week moest rechter Juan Merchan in New York hem tijdens het zwijggeldproces tweemaal tot de orde roepen.

De pers heeft zich verzameld bij het gerechtsgebouw in New York waar het proces tegen Donald Trump plaatsheeft. beeld EPA, Sarah Yenesel
De pers heeft zich verzameld bij het gerechtsgebouw in New York waar het proces tegen Donald Trump plaatsheeft. beeld EPA, Sarah Yenesel

„Ik wil niet dat u gebaren maakt of spreekt in de richting van een jurylid”, zei Merchan dinsdag tegen Trump, die verplicht is om alle dagen aanwezig te zijn.

Twee dagen later was het weer raak. Aanklagers zeiden donderdag dat Trump, ondanks een verbod, zich publiek negatief had uitgesproken over juryleden. Op Truth Social, zijn eigen website, schreef hij woensdag dat sommige van de toekomstige juryleden „undercover liberale activisten zijn, die tegen de rechter liegen om in de Trump-jury te komen.”

De rechter vroeg de advocaten van Trump om hem stil te houden. Advocaat Todd Blanche beloofde „het hof en het volk dat Trump over geen enkele getuige iets zal vertellen”, op voorwaarde dat de officier van justitie de namen bekend zou maken van de getuigen over wie Trump iets zou hebben gezegd. Dat laatste weigerde rechter Merchan. Hij gelooft niet dat Trump zich gaat houden aan de belofte om te zwijgen.

De aanklagers beweren zelfs dat Trump zich inmiddels zeven keer schuldig heeft gemaakt aan het verbod om commentaar te leveren over de betrokkenen bij het proces. Zij eisen een boete of zelfs opsluiting van de voormalige president. Komende dinsdag wordt over deze klacht een hoorzitting gehouden.

Donald Trump moet zich verantwoorden vanwege een klacht over het boekhoudkundig wegmoffelen van zwijggeld aan twee vrouwen. Het proces stond deze week in het teken van de selectie van juryleden. Daarvoor waren 96 kandidaten opgeroepen. Toen rechter Merchan de eerste groep potentiële juryleden begin deze week vroeg of iemand zichzelf niet in staat achtte eerlijk en onpartijdig te zijn, staken meer dan vijftig mensen hun hand op. Deze kandidaten werden vrijgesteld van deelname aan de zaak.

Afwijzen

Daarna begon de ondervraging van de overige kandidaten. Zowel de aanklagers als de advocaten van Trump konden het spervuur openen. Als daarbij beide partijen of een van hen bezwaar tegen een benoeming tot jurylid maakt, wordt die persoon niet benoemd.

Zowel de advocaten als de aanklagers kunnen in totaal tien keer iemand zonder nadere motivatie afwijzen. Trump is over die regel teleurgesteld. Hij dacht dat er geen limiet was.

De animo om in de jury te zitten is niet groot. „Weersta de drang om de rechtszaal te ontvluchten”, aldus aanklager Joshua Steinglass, Hij zei verder: „Deze zaak heeft niets te maken met uw persoonlijke politiek. Het is geen referendum over het presidentschap van Trump of een populariteitswedstrijd of een indicatie van op wie je gaat stemmen in november. Het maakt ons niet uit. Het gaat erover of deze man de wet heeft overtreden.”

Donderdagavond deelde rechter Merchan mee dat de jury compleet is. Er zijn twaalf leden benoemd. Vrijdag moesten er nog zes plaatsvervangende leden worden gevonden. Wel bestaat de mogelijkheid dat een benoemd jurylid alsnog afvalt. In de achterliggende week is dat tot tweemaal toe gebeurd.

Wie de juryleden zijn is niet bekend. Hun namen worden verzwegen. Al zeggen enkele gekozen leden dat er inmiddels te veel antecedenten van hen op straat liggen. Voor rechter Merchan was dit reden om de pers op te roepen geen zoektocht naar de achtergrond van de juryleden te doen.

„Deze zaak heeft niets te maken met uw persoonlijke politiek” - Joshua Steinglass, aanklager VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Donald Trump

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer