BinnenlandGaswinning Groningen

Stopzetten gaswinning verdeelt Groningers

Het hoge woord is eruit in de Eerste Kamer: de Groningse gaskraan gaat definitief dicht. In het Groningse plaatsje Bedum, waar door de gaswinning veel aardbevingen zijn geweest, zijn de meningen over dit besluit verdeeld.

Methan Vonk
18 April 2024 06:44
Een Gronings huis met bevingsschade. beeld ANP
Een Gronings huis met bevingsschade. beeld ANP

Het officiële besluit dat dinsdag is genomen om de gaswinning te stoppen, was voor veel mensen op de straten van Bedum een blijde gebeurtenis. Zo ook voor Klaas-Jan Haitsma. Onderweg naar de bakker vertelt hij waarom dit besluit volgens hem verstandig is. „De regering had al veel eerder moeten stoppen met de gaswinning. Het heeft bij mensen veel leed veroorzaakt, ik heb ook scheuren in mijn huis. En dat terwijl veel mensen hier in Bedum allang van het gas af zijn. Ik snap dat er energie nodig is in Nederland, maar dan kunnen we beter maar wat meer windmolens plaatsen.”

Voor de deur van de Bedumse fietsenmaker staat Henri Zomerman met een boterham in zijn hand te genieten van de zon die eventjes doorbreekt op deze bewolkte dag. Hij is goed te spreken over het Haagse besluit. „We zitten hier bijna in het hart van het aardbevingsgebied, een paar kilometer van de plek waar de meeste bevingen zijn. Ik weet nog dat ik op de basisschool in de klas zat en opeens de grond begon te schudden. Voor alle mensen die door deze bevingen hebben geleden is deze wet natuurlijk heel fijn.”

Hij vertelt dat de overheid de afgelopen jaren veel steken heeft laten vallen. „Het is erg schrijnend dat het zo lang heeft moeten duren. En dat terwijl er zoveel gebeurd is. Toen in 2012 de grootste beving plaatsvond, hebben ze in het jaar daarna nog even een recordhoeveelheid gas uit de grond gehaald.”

Keerzijde

Deze gebeurtenissen deed de Eerste Kamer dinsdag besluiten om door middel van een nieuwe wet de gaswinning nu eindelijk stop te zetten. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemden alle partijen voor deze langverwachte wet. Daarmee komt officieel een einde aan decennialange gaswinning die de Nederlandse economie veel geld opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

Ook snackbareigenaar Lixiao Cheng is positief over het besluit van de Senaat. „Aangezien ik zelf in de stad Groningen woon, heb ik niet veel van de bevingen gemerkt, maar andere mensen die ik ken, hebben wel veel schade geleden. Zij hadden grote scheuren in de muur en op de vloer. Voor hen is dit besluit natuurlijk erg welkom”, zegt Cheng.

„Het is erg schrijnend dat het zo lang heeft moeten duren” - Henri Zomerman

Ze zegt dat ze ook een keerzijde ziet in de nieuwe wet. „We worden op deze manier wel afhankelijker van het buitenland, want we hebben nog steeds veel gas nodig in Nederland. Met groene stroom alleen gaat het niet lukken, aangezien het stroomnet nu al bijna overbelast is.”

Meneer Bos, die enkel met achternaam genoemd wil worden, deelt deze mening. Volgens hem heeft Nederland de komende veertig jaar het Groningse gas nog hard nodig. „Het was veel beter geweest als Groningers beter en effectiever gecompenseerd waren voor de bevingsschade. En in plaats daarvan gaat de regering nu definitief stoppen met boren en gooien ze de leidingen vol beton”, zegt de man uit Bedum.

„Ze hadden beter wat ruimhartiger kunnen zijn in Den Haag. Ze hebben mensen jarenlang in de kou laten staan. Ze hadden meer geld moeten steken in het aardbevingsbestendig maken van huizen en minder in het juridisch indekken van hun fouten”, zegt Bos. „Ik moet wel zeggen dat de overheid bij mij wel vrij vlot de schade heeft gecompenseerd voor de scheuren in mijn muren. Al was dit niet geheel kostendekkend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer