BuitenlandNoodweer Golfregio
Water in de woestijn: Golfstaten kampen met overstromingen

Heftige regenstormen zorgen voor chaos in de Arabische Golf. Het openbare leven in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman kwam deels stil te liggen.

Jacob Hoekman
17 April 2024 20:31Gewijzigd op 17 April 2024 21:49
Ondergelopen straat in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten. beeld AFP, Ahmed Ramazan.
Ondergelopen straat in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten. beeld AFP, Ahmed Ramazan.

Met kracht golft het water door de straten van Dubai. Het sleurt containers mee, auto’s zelfs. In het naburige Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, is het hetzelfde verhaal. Ook hier kijken de inwoners terug op een week van chaos door aanhoudende regenstormen.

De gevolgen van die stormen waren het heftigst in buurland Oman. Dat land kent tientallen wadi’s: rivierbeddingen tussen bergen die normaal droogstaan, maar bij extreme regenval kunnen veranderen in woest kolkende waterstromen.

Precies dat gebeurde afgelopen week diverse malen. Wadi’s die soms tientallen jaren niet vol hadden gestaan, liepen in een mum van tijd onder. De tol van deze ”flashfloods” was hoog: er kwamen achttien mensen om het leven.

Tien van hen zijn kinderen – jongens die bijna allemaal uit dezelfde familie kwamen. Zij zaten in een schoolbus die zondagochtend onderweg was in het plaatsje Samad al-Shan in het Omaanse binnenland, toen de wadi waar de bus reed snel volliep. De bus werd meegesleurd door de kracht van het water en de jongens verdronken, samen met de chauffeur.

Spectaculair

In Oman heeft dat drama nationaal tot verdriet en ook tot verontwaardiging geleid. Op sociale media delen mensen namen en foto’s van de jongens. Sommigen roepen de overheid ter verantwoording, omdat de scholen zondag gewoon open waren. Zondag is weliswaar een werkdag in Oman, maar doorgaans blijven de scholen bij regen dicht. De overheid besloot later op zondag alsnog om de scholen in het hele land te sluiten voor het resterende deel van deze week.

Niet iedereen mijdt het gevaar echter. Sommigen raken in levensgevaar doordat ze het avontuur bewust opzochten, zoals in de Golfstaten altijd gebeurt na heftige regenbuien. Vollopende wadi’s zijn een spectaculair tafereel en veel mensen, zeker jongeren, gaan naar buiten om het weerfenomeen mee te maken. Sommigen rijden met hun auto een wadi in en proberen de waterstroom voor te blijven, wat regelmatig tot levensgevaarlijke situaties leidt.

Reddingsdiensten hebben dan ook hun handen vol aan de regen. In Oman alleen al zijn de afgelopen dagen zo’n 75 mensen per helikopter gered van eilandjes in wadi’s of van de daken van hun volgelopen auto’s.

Groene waas

Hoe uitzonderlijk de regenval was, blijkt uit de cijfers: in de stad Dubai had het dinsdagavond in 24 uur tijd 142 millimeter geregend. Gemiddeld valt er in de woestijnstad nog geen 100 millimeter in een heel jaar. Het is dus niet verwonderlijk dat de neerslag tot grote problemen leidde in de stad die zich erop laat voorstaan een van de modernste steden ter wereld te zijn. Zo liepen de landingsbanen van de hypermoderne luchthaven van Dubai vol water. Veel vliegverkeer werd noodgedwongen naar het naburige Muscat gedirigeerd.

Maar er zijn ook positieve gevolgen. Chronisch watertekort is een terugkerend thema in de landen aan de Arabische Golf. De regen maakt dat probleem een beetje kleiner. Het water leidt bovendien tot haast Bijbelse taferelen: enkele dagen na overvloedige regenval kun je in de uitgestrekte zandwoestijnen van Oman en de Verenigde Arabische Emiraten een groene waas zien. Overal beginnen plantjes omhoog te komen. Zaad dat soms al jaren lag te wachten, komt alsnog tot ontkieming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Overstromingen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer