Kerk & religieIsraëlvisie Protestantse Kerk

„Israëlverklaring PKN roept vervreemding op”

Als predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) geloven dat „de beloften aan Abraham vervuld zijn in de terugkeer van het volk Israël naar het beloofde en door hen eeuwenlang bewoonde land, dan valt dit buiten het gedachtegoed van de PKN”, constateert ds. Arenda Haasnoot. „Hoe is dat mogelijk?”

Redactie kerk
17 April 2024 14:38Gewijzigd op 17 April 2024 15:01
Het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland tijdens een vergadering in november 2023. Derde van links is scriba dr. R. de Reuver. beeld Niek Stam
Het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland tijdens een vergadering in november 2023. Derde van links is scriba dr. R. de Reuver. beeld Niek Stam

Dat schrijft ds. Haasnoot, predikante van de protestantse gemeente De Brug in Spijkenisse en voormalig moderamenlid van de PKN, in een woensdag gepubliceerde open brief. Ze reageert daarin kritisch op een boodschap die scriba dr. R. de Reuver en Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, op Goede Vrijdag naar buiten brachten over de oorlog in en rondom Gaza, en op een interview met dr. De Reuver in dagblad Trouw.

De brief van ds. Haasnoot is medeondertekend door zo’n zestig predikanten uit de PKN, onder wie ds. G. Herwig, ds. A. Jonker, ds. M.J. Paul, ds. A. Simons en ds. W.H.B. ten Voorde, en een enkele niet-predikant zoals Henk Binnendijk sr.

„De PKN is een kerk met veel stromingen, van dominees die niet geloven dat God bestaat of dat Jezus lichamelijk is opgestaan uit de dood, tot volledige ruimte voor het ”gendergedachtegoed”. Het mag allemaal”, schrijft ds. Haasnoot. „Maar als er kerkleden en dominees zijn die geloven dat de beloften aan Abraham vervuld zijn in de terugkeer van het volk Israël naar het beloofde en door hen eeuwenlang bewoonde land, dan valt dit buiten het gedachtegoed van de PKN.”

Ds. Haasnoot vraagt zich af waarom er geen ruimte is voor deze visie. „Waar is de breedte van de PKN dan opeens gebleven?” De PKN bestaat, aldus de predikant, „nog steeds voor een groot deel uit confessionele, evangelische en orthodoxe gelovigen. Hoe vertegenwoordigt u hun gedachtegoed? De meerderheid voelt zich in toenemende mate vervreemd van de boodschappen die ongevraagd door de kerkleiding worden uitgedragen in de media.”

Veilig land

De predikante uit Spijkenisse constateert dat het moderamen van de PKN „expliciet afstand neemt” van steun voor het bestaan van de staat Israël. „Heeft het volk Israël geen recht op een eigen en veilig land op de plek die al duizenden jaren geleden door God aan dit volk beloofd is?”

Ds. Haasnoot vindt het „zeer verdrietig” dat mensen die „de Joodse gemeenschap over de wereld ook een staat gunnen” het etiket ”zionist” opgeplakt krijgen. „Het zionisme is de beweging die streeft naar een zelfstandig nationaal bestaan voor het Joodse volk in het land Israël. Het is vooral verdrietig dat de kerk dit nu bij monde van de scriba lijkt af te wijzen.”

Het moderamen van de synode vertegenwoordigt met zijn opstelling niet de breedte van de PKN, aldus de open brief. „Zou het niet veel meer tijd zijn om de profetische stem van de kerk te laten klinken tegenover alle haatcampagnes, Hamaspropaganda, bedreigingen vanuit Hezbollah en Iran? In ieder geval herkennen veel gelovigen en predikanten in de PKN zich niet in uw woorden.”

Ds. Arenda Haasnoot op een foto uit 2010. beeld Christiaan Zielman

Ds. Haasnoot spreekt de wens uit dat het moderamen de punten uit de brief zal meenemen in de bespreking van het thema op de komende synodevergadering. Tot slot vraagt ze het moderamen „met klem” op een „meer respectvolle wijze om te gaan met de organisatie Christenen voor Israël en mensen (zowel PKN-kerkleden en dominees als velen uit de Joodse gemeenschap en in Israël) die wel sympathie hebben voor hun werkzaamheden. Hopelijk kunt u zich ook meer in deze werkzaamheden verdiepen en begrip tonen dat niet iedere gelovige in de PKN uw gedachtelijn beaamt.”

De synode van de Protestantse Kerk in Nederland vergadert vrijdag en zaterdag in Lunteren. Aan de orde komt onder meer de nota ”Uw koninkrijk kome – Als pelgrims onderweg met Joden en Palestijnse christenen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer