Europees Parlement roept op abortus als grondrecht EU te verankeren
Een ruime meerderheid van Europarlementariërs riep donderdag de Europese Commissie met een resolutie op abortus als grondrecht van de Europese Unie te verankeren.
Met 336 stemmen voor, 163 tegen en 39 onthoudingen steunde het Europees Parlement de oproep om abortus als grondrecht in het Handvest van de EU te verankeren. In dit document staan alle grondrechten van EU-burgers en het geldt als juridisch bindend voor alle EU-instellingen en -lidstaten.
Het Europees Parlement roept de Commissie ook op ervoor te zorgen dat alle belemmeringen om een abortus te ondergaan, worden weggenomen. Ook zouden kwetsbare vrouwen en meisjes gratis toegang moeten krijgen tot anticonceptiemethoden, is onder meer het voorstel. Organisaties die strijden tegen gendergelijkheid en vrouwenrechten zouden, wat het Europees Parlement betreft, geen EU-financiering meer moeten ontvangen. EU-landen als Polen en Malta, waar een abortusverbod geldt, roept het Europees Parlement ertoe op abortus volledig te decriminaliseren.
Menselijke waardigheid
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers diende voorafgaand aan de stemming van donderdag een amendement in ter wijziging van het voorstel, omdat „de verantwoordelijkheid voor abortuszorg bij de lidstaten ligt”; niet bij de Commissie.
Rechts-conservatieve Europarlementariërs dienden ook een amendement in met het voorstel om de oproep aan de Commissie van tafel te vegen. „De EU heeft niets te zeggen over abortus, dit is aan de lidstaten”, verklaarde SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, een van de indieners van het amendement. „Het recht op leven is inherent aan de menselijke waardigheid. Abortus kan daarom nooit een grondrecht zijn.”
ChristenUnie-Europarlementariër Anja Haga stemde eveneens tegen de oproep. „We hebben heldere afspraken gemaakt waarover de EU wel gaat, en waarover niet. Abortus is daar duidelijk geen onderdeel van, en moet dat ook absoluut niet worden”, aldus Haga.
Unanieme steun
Het is nu aan de Commissie en de EU-landen om aan de oproep van het Europees Parlement gehoor te geven. Mocht abortus als grondrecht worden opgenomen in het Handvest van de EU, dan zouden de lidstaten die ingreep niet meer mogen verbieden. Tot op heden is abortus in Malta en Polen grotendeels verboden.
De Commissie lijkt echter niet happig om in de oproep van het Europees Parlement mee te gaan. Het recht op abortus is een verantwoordelijkheid van de lidstaten, benadrukte Eurocommissaris Elisa Ferreira (Cohesie en Hervormingen) in maart tijdens een debat over het opnemen van abortus als grondrecht. Bovendien zou herziening van het Handvest unanieme steun van alle 27 lidstaten vereisen, benadrukte Ferreira.
Wel signaleerde de Eurocommissaris dat „de Commissie de afgelopen vijf jaar blijk heeft gegeven van haar inzet om vooruitgang te boeken op het gebied van de vrouwenrechten.” En, benadrukte Ferreira: „Zij zal dit binnen haar bevoegdheden blijven doen.”