BuitenlandDiplomatieke rel Mexico en Ecuador
Inval in ambassade leidt tot politieke rel Mexico en Ecuador

Ecuador heeft van  Zuid-Amerikaanse buurlanden fikse kritiek gekregen na de inval in de Mexicaanse ambassade in Quito op vrijdag. Argentinië, Brazilië, Nicaragua en Peru veroordeelden de bestorming. De Verenigde Staten riepen Ecuador en Mexico op binnen het internationaal recht „hun geschillen op te lossen”.

Trouw
8 April 2024 10:45Gewijzigd op 9 April 2024 09:38
Ecuadoriaanse politieagenten begeleiden zaterdag de voormalige vicepresident Jorge Glas naar de zwaar beveiligde gevangenis La Roca in Guayaquil. beeld Politie Ecuador
Ecuadoriaanse politieagenten begeleiden zaterdag de voormalige vicepresident Jorge Glas naar de zwaar beveiligde gevangenis La Roca in Guayaquil. beeld Politie Ecuador

Mexico verleende vrijdag politiek asiel aan Jorge Glas, de voormalige vicepresident van Ecuador, die in december zijn toevlucht nam tot de ambassade. Glas –eerder veroordeeld wegens corruptie– hoopte daar te ontkomen aan vervolging in een nieuwe corruptiezaak.

Enkele uren nadat Mexico de voormalig vicepresident asiel had verleend, bestormden Ecuadoraanse commando’s de ambassade en arresteerden Glas. Hij werd zaterdag overgebracht naar een extra beveiligde gevangenis in de havenstad Guayaquil.

Internationaal Gerechtshof

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verbrak direct na de inval de diplomatieke banden met Ecuador en noemde de actie „een flagrante overtreding van het internationale recht en een inbreuk op Mexico’s onafhankelijkheid”.

López Obrador kondigde aan dat de Mexicaanse regering Ecuador voor het International Gerechtshof in Den Haag gaat slepen. In het Verdrag van Wenen over diplomatieke betrekkingen is vastgelegd dat een land een ambassade op zijn grondgebied niet mag binnendringen.

Glas was van 2013 tot 2017 vicepresident onder de linkse president Rafael Correa, die in 2022 politiek asiel kreeg in België. Correa meldde het afgelopen weekeinde via X dat Glas tijdens of na zijn arrestatie is geslagen en als gevolg daarvan moeite heeft met lopen. De voormalig president voegde daaraan toe dat „zelfs in de ergste dictaturen de ambassades van landen niet worden geschonden”.

Drugsmisdaad

Ecuador wordt geteisterd door corruptie en drugsgeweld, dat door de huidige president Daniel Noboa hard wordt aangepakt. Waarnemers vrezen dat hij het voorbeeld volgt van de Salvadoraanse president Nayib Bukele. In de strijd tegen drugsmisdaad trekt Bukele zich weinig aan van mensenrechten.

Het corruptieonderzoek naar voormalig vicepresident Glas draait om een vermoeden van gesjoemel toen hij leiding gaf aan de wederopbouw na een aardbeving in 2016. Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Gabriela Sommerfeld, was er een risico dat Glas zou vluchten en had Ecuador alle diplomatieke paden in het conflict met Mexico gelopen. „Het is illegaal om asiel te verlenen aan mensen die door bevoegde rechters zijn veroordeeld voor gewone misdrijven”, verklaarde Sommerfeld na de bestorming.

Het komt af en toe voor dat mensen asiel zoeken in ambassades. Zo woonde WikiLeaks-oprichter Julian Assange zeven jaar lang in de ambassade van Ecuador in Londen, om te voorkomen dat de Britse politie hem kon arresteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mexico

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer