Wat zijn de voordelen van het opslaan van energie in een accu?
De vorige keer schreef u over energieopslag in een accu en de mogelijkheid om de stroom te verkopen. Ik aarzel nog om zo’n accu aan te schaffen. Kunt u meer voordelen noemen?
Thuisaccu’s zijn voor de meeste particulieren een kostbare investering. De prijs van een 5 kilowattuurversie van Nederlands fabricaat ligt momenteel op 3150 euro. Het eerste argument om er een aan te schaffen: een hoger eigen stroomverbruik als u zonnepanelen heeft. U kunt dan het overschot aan zonne-energie ’s avonds en ’s nachts gebruiken voor bijvoorbeeld de (vaat)wasmachine en verlichting.
Doorgaans wordt op een dag met veel zonuren slechts 30 procent van de opgewekte energie zelf gebruikt. Met een thuisaccu kan dat oplopen tot 70 procent. Nu zal één thuisaccu niet het verschil maken, maar veel accu’s bij elkaar wél: de stroomcentrales hoeven dan minder hard te werken op tijden dat er geen of weinig zonlicht is
Ten tweede: als er in een wijk veel zonne-energie wordt opgewekt, kan het zijn dat het voltage van het net boven de 253 volt uitkomt. Dan zullen de omvormers van de zonnepanelen afschakelen. Als uw accu op dat moment nog niet vol is, kunt u de overtollige energie toch opslaan, mits uw installatie dit ondersteunt. Het is sowieso verstandig om zoveel mogelijk zelf opgewekte energie direct te gebruiken. Als meerdere huishoudens in een wijk dit doen, zal overbelasting als gevolg van te veel opgewekte elektriciteit minder snel voorkomen.
Ten derde: u komt mogelijk in aanmerking voor een lichtere aansluiting. Op uw elektriciteitsrekening staat een bedrag voor de aansluitwaarde, dus hoe zwaar uw aansluiting is. Hoe zwaarder de aansluiting, hoe hoger de kosten. Veel oudere huizen hebben slechts één fase. Dat wil zeggen: er komt een kabel naar binnen met één stroomvoerende draad. Op uw rekening staat dan bijvoorbeeld ”1x25 ampère”. Kookt u elektrisch, dan is er meestal een zwaardere 3-fasenaansluiting nodig. Dat is een kabel met drie stroomvoerende draden. Dan staat er op de rekening bijvoorbeeld ”3x25 ampère”.
Als u in een koopappartement woont met een lift, kan de piekbelasting van de lift de reden zijn voor een zware aansluiting. De zwaarte van de aansluiting wordt namelijk bepaald door de maximale hoeveelheid stroom die u afneemt, ook als dit van korte duur is. Als die kortdurende pieken ‘af te vangen’ zijn met een accu, kan dat betekenen dat u bijvoorbeeld van 3x35 ampère naar 3x25 ampère kunt gaan. Bij lichtere aansluiting met een accu, die ook fungeert als noodstroomvoorziening, kan per jaar 1000 euro of meer worden bespaard. Bij stroomuitval kan de lift dan ook nog even blijven werken en worden mensen niet opgesloten.
Voor koopappartementen worden de elektriciteitskosten van de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de lift, doorgaans betaald door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bijkomend voordeel is dat, als men een dynamisch energiecontract heeft, de energie verhandeld kan worden. Dan kan het zomaar zijn dat de aanschafkosten snel terugverdiend worden en dat is goed voor de VvE-kas.
De auteur is energieadviseur.