Niemand weet waar Surinaamse oud-dictator Bouterse is. Of toch wel?
Voor Desi Bouterse is er nu echt geen ontkomen meer aan: de voortvluchtige ex-president en voormalige dictator van Suriname staat op de opsporingslijst van Interpol. Maar is hij wel echt van de aardbodem verdwenen?
De 78-jarige Bouterse kan nu –waar ter wereld hij zich ook bevindt– in de kraag gevat worden om zijn straf van twintig jaar wegens zijn betrokkenheid bij de martelingen en executie van vijftien weerloze mannen in december 1982 uit te zitten. Als hij in het buitenland is, dan moet hij op zijn tellen passen. Maar het gros van de Surinamers denkt dat hij zich in eigen land schuilhoudt.
Vanwege zijn broze gezondheid heeft hij goede zorg nodig, waar hij alleen in eigen land verzekerd van kan zijn. Volgens onbevestigde berichten zou Bouterse nierpatiënt zijn en al jaren dialyseren. Hij zou zelfs de beschikking hebben over zijn eigen dialysemachine, omdat de gezondheidzorg in Suriname op instorten staat.
Het ligt voor de hand dat hij zich schuilhoudt in het onmetelijke Surinaamse regenwoud, waar hij zelf en zijn trouwe vrienden tal van moeilijk bereikbare pleisterplaatsen hebben. Het is voor de slecht toegeruste opsporingsdiensten onmogelijk om al die plaatsen in de gaten te houden en van tijd tot tijd te controleren. Het feit dat daar ook tientallen illegale vliegveldjes zijn waar cocaïne wordt gedumpt, zegt wat dat betreft genoeg.
Verlinkt
Bij Surinamers bestaat de indruk dat de opsporingsdiensten geen enkele moeite doen om de voormalige sterke man van het land te vinden. Ook de huidige president Chandrikapersad Santokhi lijkt er geen slapeloze nachten van te hebben dat zijn voorganger spoorloos is. Hij heeft er publiekelijk zelfs nog geen woord aan vuil gemaakt.
Politiefunctionarissen verbazen zich over die laconieke houding. „We hebben opdracht gekregen om geen aandacht te besteden aan de opsporing van Bouterse”, zegt inspecteur Rodney, die uit angst voor represailles zijn achternaam niet genoemd wil hebben. „Maar we moeten wel met voorrang een kruimeldief of kleine drugshandelaar oppakken. En dan moeten we een man die is veroordeeld voor moorden laten lopen? Daar is grote ontevredenheid over binnen de politie.”
Het vermoeden bestaat dat binnen de leiding van de Nationale Democratische Partij (NDP), waar Bouterse formeel nog steeds voorzitter van is, veel mensen wel weten waar de partijleider ondergedoken zit. Dat ze dat niet willen delen met justitie is hun goed recht, dat is immers niet strafbaar. Anders wordt het als ze contact met hem hebben of hem van levensmiddelen of andere goederen voorzien. Maar zolang niemand hem verlinkt, zal hij veilig kunnen blijven zitten waar hij nu zit.
Resort
„Maakt u zich niet al te druk om de voorzitter, hij is goed waar hij is”, zo zei de ondervoorzitter van de partij, Ramon Abrahams, ruim een maand geleden al. Waarmee hij impliceerde te weten waar Bouterse is. Velen denken zelfs dat hij Bouterse heeft geholpen aan een veilige plek. Abrahams is een van de vrienden van het eerste uur van de ex-dictator en bovendien eigenaar van tal van resorts in het Surinaamse binnenland. Bovendien bezit hij twee helikopters, zodat het een koud kunstje is om daar iemand naartoe te vliegen. Abrahams zelf ontkent „deze indianenverhalen”.
Behalve Bouterse is ook zijn ex-lijfwacht Iwan Dijksteel (71) door Interpol op de opsporingslijst gezet. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar verdween ook voordat hij zijn straf kon uitzitten. Drie eveneens veroordeelde medeverdachten meldden zich wel bij de gevangenis.