Muziek
Derde Dag van de Componist in juni, zes stadscomponisten in het zonnetje

Voor de derde keer vindt in juni de Dag van de Componist plaats. Honderden in Nederland actieve componisten worden daarbij in schijnwerpers gezet. Zes stadscomponisten krijgen op zaterdag 15 juni extra aandacht.

De zes stadscomponisten. beeld New Music Now
De zes stadscomponisten. beeld New Music Now

Dat meldde het platform voor nieuwe muziek New Music Now vrijdag toen het de zes stadscomponisten bekendmaakte.

Op zaterdag 18 juni 2022 werd de eerste Dag van de Componist gehouden, een unicum in de wereld. Vorig jaar juni werd de dag herhaald. Dit jaar vindt alweer de derde editie plaats. Ruim 500 musici treden op in meer dan 150 concerten en voorstellingen in 15 steden. Via online-tv wordt er live verslag gedaan, terwijl radiostation NPO Klassiek de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uitzendt.

Net als vorig jaar rijdt de muziektrein New Music Now Express door het land, met concerten aan boord. In elk van de zes steden die de trein bezoekt, is een stadscomponist aangesteld die een stadslied componeert. Elk stadslied gaat in première tijdens een feestelijk concert op het station, in samenwerking met koren, muziekscholen en andere organisaties. De stationsconcerten zijn te zien in de livestream. Na afloop van het stationsconcert kan het publiek de stad in voor een aansluitend programma met concerten.

De zes stadscomponisten die zijn aangewezen zijn Renske Vrolijk (Almere), Yannis Kyriakides (Amsterdam), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch), Annabel Schouten (Utrecht) en Toon Hagen (Zwolle). Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie, die in alle steden wordt uitgevoerd.

„Met de Dag van de Componist viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek”, aldus de organisatie. New Music NOW werkt samen met de componisten, maar ook met ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn met nieuwe muziek. De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen. „Door een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking te brengen, wil de Dag van de Componist niets minder dan een beweging in gang zetten”, aldus het platform New Music Now.

Meer informatie: newmusicnow.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer