PolitiekGroningen

Gaskraan Groningen gaat dit jaar definitief dicht

De gaskraan in Groningen moet zo snel mogelijk dicht. Een ruime Kamermeerderheid steunt het voorstel van staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) om de gaswinning in het noorden voorgoed te stoppen.

7 March 2024 10:27Gewijzigd op 7 March 2024 10:33
Meerdere partijen willen dat staatssecretaris Vijlbrief de gaskraan eerder dan 1 oktober definitief dichtdraait. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Meerdere partijen willen dat staatssecretaris Vijlbrief de gaskraan eerder dan 1 oktober definitief dichtdraait. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Volgens Vijlbrief is de goedkeuring van de Kamer ontzettend belangrijk voor de Groningers. De gaswinning leverde welvaart op, maar ging ten koste van de inwoners van het gebied. „Met deze stap nemen we de oorzaak van alle aardbevingsellende weg.”

De Tweede Kamer bleek woensdag tijdens het debat met staatssecretaris Vijlbrief vrijwel eensgezind: de gaskraan moet definitief dicht. Met een aanpassing van de Gaswet en de Mijnbouwwet wil Vijlbrief regelen dat de gaswinning per 1 oktober definitief stopt. Vrijwel alle fracties steunen dat plan. „Ik zie nu al een meerderheid van 140 Kamerleden die dit voorstel steunen”, aldus Vijlbrief.

Verschillende partijen deden in aanloop naar het debat voorstellen om eerder te stoppen dan 1 oktober. Zo willen GroenLinks-PvdA en SP de gaskraan zo snel mogelijk dichtdraaien. CU en CDA deden een voorzichtiger voorstel. Zij stellen 1 mei voor als definitieve einddatum. Vijlbrief juicht een eerdere sluiting toe, zei hij tijdens het debat. Hij gaf aan de datum van 1 oktober te hebben gekozen omdat dat het einde van een gasjaar is.

Ook de fracties van BBB, VVD en NSC zijn voor een zo snel mogelijke sluiting, op voorwaarde dat dit praktisch uitvoerbaar is. Met de steun van deze fracties is de kans groot dat het Groninger gasveld eerder dan 1 oktober definitief op slot gaat.

Waakvlam

De gaskraan werd afgelopen najaar al dichtgedraaid. Toch werden twee productielocaties begin januari herstart. De NAM zette beide op de waakvlam om zo te voorkomen dat er huishoudens zonder gas zouden komen te zitten. Meerdere Groningse organisaties reageerden ontsteld op dat besluit.

Als de Kamer het definitief sluiten van het aardgasveld volgende week daadwerkelijk goedkeurt, moet de wet vervolgens nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Vijlbrief kondigde tijdens het debat aan iets ongebruikelijks van plan te zijn: „Ik zal na de stemming volgende week direct bellen met de voorzitter van de senaat om dit voorstel zo snel mogelijk op de agenda te zetten.”

Ongemak

Ondanks alle eendracht tijdens het debat voelden sommige Kamerleden daarbij wel enig ongemak. „Waarom zijn we het hier nu pas over eens?”, vroeg SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

Vijlbrief sprak zijn ongenoegen uit over de arbitragezaak die Shell en Exxon zijn begonnen tegen de Staat. Beide multinationals eisen miljarden euro’s nu de kraan definitief dichtgaat. De oliemaatschappijen vinden dat de Staat eerdere afspraken met hen heeft geschonden. „Ik vind dat echt ongelooflijk”, zei Vijlbrief geïrriteerd. De staatssecretaris wil vanwege de actie van beide multinationals ook niet meer verder praten over een alomvattend akkoord.

Volgens berekeningen van Shell heeft de aardgaswinning in Groningen tussen 1963 en 2020, gecorrigeerd voor de inflatie, bijna 430 miljard euro opgeleverd. Daarvan vloeide zo’n 360 miljard euro richting de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer