Gelderland: doortrekken A15 goed voor nationale economie
Het doortrekken van de snelweg A15 naar de A12 in de buurt van Arnhem is niet alleen goed voor de leefbaarheid in het gebied en de luchtkwaliteit in de steden, maar ook voor de nationale economie. Nu de Raad van State woensdag heeft bepaald dat het tracébesluit voor het project bijna in orde is, hoopt de provincie Gelderland dat een „definitieve en hopelijk positieve einduitspraak een stap dichterbij is gekomen”, laat verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Ruitenberg weten. Als de aansluiting van de A15 op de A12 er komt, ontstaat een rechtstreekse verbinding van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland.
De Raad van State verwierp woensdag bijna alle bezwaren die nog restten tegen ViA15, zoals het project van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heet. De minister moet alleen nog een betere onderbouwing geven voor het zogenoemde extern salderen: het inzetten van de stikstofruimte van zes opgekochte boerderijen om de stikstofuitstoot van het wegenproject te compenseren. De Raad van State denkt dat deze tekortkoming te repareren is en heeft de minister daar zes maanden de tijd voor gegeven. Het was de derde tussenuitspraak in deze zaak.
De Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland, die als enige bezwaarmaker in de zaak is overgebleven, zegt woensdag dat de uitspraak nog bestudeerd moet worden, maar ziet een lichtpuntje. „De Raad van State lijkt onze bezwaren te volgen ten aanzien van het extern salderen.”
Inwoners van plaatsen als Groessen, Zevenaar en Overbetuwe, die vlak bij het voorgenomen snelwegdeel wonen, zijn teleurgesteld dat er weer geen definitieve uitspraak is gedaan, laten ze op sociale media weten. „We wachten al twintig jaar.” Wethouder Geert-Jan Schrijner van Duiven zegt in een reactie tegen De Gelderlander dat hij het „gewoon heel jammer vindt dat onze inwoners nu wéér langer in onzekerheid zitten. Het is gewoon heel jammer dat we nog steeds geen duidelijkheid hebben.”