Kabinet wil ”moeder” vervangen door ”ouder uit wie het kind is geboren”
De SGP is verontwaardigd dat minister De Jonge van Binnenlandse Zaken via een technische verzamelwet het woord “moeder” in het bevolkingsregister wil vervangen door “ouder uit wie het kind is geboren”.
„Dat is kwalijk. Het gaat nota bene om het afschaffen van het begrip ‘moeder’ op de geboorteakte. Zo’n wijziging is een wezenlijke aantasting van het familierecht. Het verbaast me écht dat geprobeerd wordt zo’n fundamentele kwestie bijna heimelijk te regelen”, aldus SGP-Kamerlid André Flach.
Vaak zijn verzamelwetten zogenoemde hamerstukken. Er vindt dan geen inhoudelijk debat plaats. De SGP heeft inmiddels bezwaar gemaakt en heeft een debat aangevraagd over de wijziging.
Flach is verbaasd over de gang van zaken: „Eerder nog vond de regering het ‘voorstelbaar en invoelbaar’ dat veel ouders hechten aan het begrip moeder.” De wijziging van ‘moeder’ in ‘ouder uit wie het kind is geboren’ is volgens de SGP’er „een onnatuurlijke en geforceerde breuk met eeuwenoude wezenlijke waarden in het afstammingsrecht.”
In een toelichting op de wet schrijft minister De Jonge (CDA) dat de wijziging volgt op een eerdere aanpassing van het besluit burgerlijke stand uit 2022. Toen werd er een uitzondering mogelijk voor transgenders die een kind kregen, bijvoorbeeld iemand die nog wel de biologische geslachtskenmerken heeft van een vrouw, maar juridisch al als man staat geregistreerd. In dat geval komt op de geboorteakte geen ‘moeder’ te staan, maar ‘ouder uit wie het kind is geboren’.
Destijds benadrukte de regering dat ‘niet proportioneel is’ om het afstammingsrecht aan te passen: „De ouder uit wie het kind geboren wordt, is in vrijwel alle gevallen een vrouw.” Het huidige demissionaire kabinet vindt nu dat de Wet basisregistratie personen ‘een sekseneutrale terminologie’ moet hanteren. Flach vindt het vreemd dat De Jonge nu voor iedereen de aanduiding ‘moeder’ wil schrappen, terwijl er voor de kleine groep transgenders die biologisch (nog) vrouw is al een ‘oplossing’ bestaat.