Cultuur & boeken

Reisgidsen houden verlangen naar een onbezorgde Israëlreis levend

Recent verschenen er twee publicaties die je met enige welwillendheid kunt scharen onder de noemer ”Israëlreisgidsen”. De uitgaven houden, in tijden van oorlog, het verlangen levend naar een onbezorgde Israëlreis.

Albert Groothedde
1 March 2024 11:51Gewijzigd op 1 March 2024 11:55
Gezicht op Jeruzalem. beeld Alfred Muller
Gezicht op Jeruzalem. beeld Alfred Muller

Een reis naar Israël; veel mensen moeten er op dit moment niet aan denken. De Israëlische toerismesector heeft dan ook zwaar te lijden onder de gevolgen van de gruwelijke aanval van Hamas op 7 oktober.

Ondertussen blijven er reisgidsen verschijnen die bestemd zijn voor bezoekers van het Heilige Land. Zo verscheen in de loop van het afgelopen jaar de reisgids ”De zeven wonderen in Jeruzalem” van Wilkin van de Kamp en Theo Veldhuis.

20139225.JPG

Over 7 oktober zwijgt de reisgids. Dat valt de auteurs niet te verwijten. Het boek lag al eerder in de boekhandel. Of er, wanneer het boek na die datum was gepubliceerd, wel aandacht geschonken zou zijn aan de verschrikkelijkheden op die bewuste zwarte sabbat is echter nog maar de vraag. De reisgids valt namelijk beter te typeren als een meditatieve bundel met summiere toeristische aanwijzingen.

Het laatste is de reden dat ik ”De zeven wonderen in Jeruzalem” niet aanraad aan reizigers die –als het weer veilig kan– voor het eerst afreizen naar Israël. De soms wel erg minimalistisch aanwijzingen (zoals: de Joodse markt ligt „ten noorden van de Knesset”) garanderen dat achteloze reizigers hopeloos verdwalen. Bovendien valt er inhoudelijk hier en daar het nodige op de beschrijvingen aan te merken.

Wie behoefte heeft aan bezinning tijdens een vakantie naar Israël zou echter kunnen overwegen dit boek aan te schaffen. De inhoud van de Bijbelse bezinning is vaak origineel, soms speculatief.

”De zeven wonderen in Jeruzalem” is een fraaie, kleurrijke uitgave. Aardig zijn de QR-codes in de reisgids. Die verwijzen naar professionele video’s over de zeven plaatsen in Jeruzalem waar het bloed van Jezus zou hebben gevloeid, een videoproject van Wilkin van de Kamp, een van de auteurs van de reisgids.

Van de Kamp is in het dagelijkse leven predikant-directeur van de stichting Vrij Zijn. Het is een stichting die ernaar verlangt „om mensen te helpen hun identiteit en vrijheid in Christus te ontvangen en te versterken”. Deze stichting tekende ook voor de uitgave van de reisgids.

Duiding

Wie houdt van een grondige voorbereiding op een Israëlreis kan terecht bij een nieuw boek van dr. Piet van Midden. Van Midden, voormalig docent Hebreeuws aan de Tilburg University en oprichter van het Israëlreisbureau Drietours, geldt als een groot kenner van Israël en het jodendom.

20139226.JPG

Van Van Midden verscheen enkele jaren geleden al een volwaardige reisgids (”Israël en de Palestijnse gebieden”). Ditmaal schreef hij onder de titel ”Israël een wereld apart. Een geschiedenis van 3000 jaar op leven en dood” een boek met meer achtergrondinformatie. In de toegankelijke uitgave wordt de geschiedenis van Israël en het Joodse volk beschreven vanaf de Bijbelse tijd tot het heden.

Ook in het boek van Van Midden ontbreekt een beschrijving van 7 oktober en de nasleep ervan. Tegelijkertijd vormt uitgerekend de actualiteit een goede reden om het boek van Van Midden er eens op na te slaan. Wie behoefte heeft aan achtergrondinformatie om de actualiteit te duiden, is bij Van Midden aan het goede adres. Ook omdat hij uitvoerig aandacht geeft aan de politieke ontwikkelingen in Israël en het Midden-Oosten gedurende de afgelopen 75 jaar.

Kritisch

Van Midden heeft een vlotte, vaardige en soms ook ludieke pen. Dat maakt ”Israël een wereld apart” tot een prettig leesbaar boek. De toegankelijkheid gaat ondertussen niet ten koste van de inhoud. De auteur neemt merkbaar een kritische houding in; ook als het de Bijbel betreft. Voor de meer piëtistisch ingestelde Bijbellezer zal deze benadering een enkele keer wat vervreemdend overkomen.

De historie van Israël en het Joodse volk samenvatten in pakweg 200 pagina’s is geen sinecure. Van Midden slaagt echter in de opzet. Hij zet complexe en soms ook gevoelige materie helder en scherpzinnig uiteen en voorkomt daarbij dat de lezer verdrinkt in de details.

Als het gaat om de details: een enkele keer bevat de tekst een inhoudelijke onjuistheid (zo betoogt Van Midden ten onrechte dat Saddam Hussein in 1990 Irak binnenviel). Ook staan er net wat te veel taalfoutjes in het boek. De oneffenheden zijn storend bij het lezen, maar doen weinig af aan het toegankelijke en inhoudsvolle karakter van de publicatie.

Boekgegevens

”De zeven wonderen in Jeruzalem. Reisgids”, Wilkin van de Kamp en Theo Veldhuis; uitg. Vrijzijn.nl; 200 blz.; € 24,95;

”Israël een wereld apart. Een geschiedenis van 3000 jaar op leven en dood”, Piet van Midden; uitg. KokBoekencentrum; 186 blz.; € 22,50

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer