Buitenland
ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

De slachtoffers van de Oegandese militieleider Dominic Ongwen hebben recht op 52 miljoen euro schadevergoeding, heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bepaald. Niet eerder kwam het hof tot zo’n hoog bedrag.

ANP

Ongwen was in het verleden zelf een kindsoldaat en klom uiteindelijk op tot een van de hoogste posities binnen het Lord’s Resistance Army (LRA). Sinds een veroordeling in 2021 zit hij 25 jaar gevangenisstraf uit in Noorwegen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verkrachting, moord en kindontvoeringen.

Het ICC zegt dat Ongwen de schadevergoeding niet zelf kan betalen. Daarom is het Trust Fund for Victims van het ICC gevraagd om bij te springen. Naar schatting zijn er bijna 50.000 slachtoffers.

Het LRA, geleid door Joseph Kony, vocht tegen de regering van president Yoweri Museveni. Daarbij zijn volgens het ICC tal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Burgers werden onder meer slachtoffer van moord, verkrachting en martelingen, zegt de aanklager van het ICC. Ook werden kinderen gedwongen te vechten en werden mensen tot slaaf gemaakt. Kony is nog voortvluchtig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer