Zuid-Korea geeft verpleegkundigen grotere rol om artsenstaking
In Zuid-Korea zorgt een massale uittocht van artsen voor chaos in de zorg. De autoriteiten hebben verpleegkundigen daarom nieuwe bevoegdheden gegeven. Ze mogen procedures gaan uitvoeren die voorheen waren voorbehouden aan artsen.
In Zuid-Korea hebben zo’n 9000 van de 13.000 beginnende artsen het werk neergelegd. Ze protesteren sinds vorige week tegen het beleid van de overheid door massaal ontslag te nemen. Het land kampt met een tekort aan artsen en de regering wil daarom veel meer personeel gaan opleiden.
Boze artsen vinden dat de echte problemen daarmee niet worden opgelost. Ze willen bijvoorbeeld meer aandacht voor hun werkomstandigheden. Door hun acties moeten sommige medische ingrepen noodgedwongen worden uitgesteld, zoals operaties.
President Yoon Suk-yeol vindt dat actievoerders de levens van patiënten in gevaar brengen. De regering heeft de artsen tot donderdag de tijd geven om weer aan het werk te gaan. Daarna kunnen maatregelen volgen, zoals het intrekken van hun licentie om te mogen werken als arts en vervolging.
De autoriteiten hebben ook een onderzoek aangekondigd naar de dood van een patiënt. Die overleed in een ambulance, kennelijk aan een hartinfarct. Volgens Zuid-Koreaanse media weigerden meerdere ziekenhuizen de vrouw op te nemen. Het tekort aan artsen speelde daarbij een rol.