Buitenlandverkiezingen vs
Trump wint eenvoudig in South Carolina

Opnieuw heeft Donald Trump zaterdag een overwinning geboekt in de Amerikaanse voorverkiezingen. Hij versloeg –volgens de verwachtingen– met ruime cijfers zijn tegenstrever Nikki Haley in haar thuisstaat South Carolina.

Haley op verkiezingscampagne. beeld AFP, JEFF KOWALSKY
Haley op verkiezingscampagne. beeld AFP, JEFF KOWALSKY

De oud-president is al vrijwel zeker van de Republikeinse kandidatuur om het op te nemen tegen Joe Biden bij de verkiezingen in november. Trump richt zich in zijn campagne dan ook vooral op de zittende president, die hij afgelopen weekend nog een „bedreiging voor de democratie” noemde.

Voor Haley was het verlies in haar thuisstaat verwacht, maar desondanks een zware tegenvaller. Eerder diende zij South Carolina als gouverneur en ze hoopte met haar bekendheid in de staat een kans te maken tegen Trump. Maar na nederlagen in Iowa en New Hampshire, moest ze ook nu het onderspit delven. Trump kreeg bijna 60 procent van de stemmen, tegen een kleine 40 procent voor Haley.

Onder de evangelicale kiezers deed The Donald het zelfs nog beter. Naar schatting zou zo’n 70 procent van de kiezers in South Carolina op de voormalige president gestemd hebben. „Dit zijn mensen die rekenen op beleidsoverwinningen als Donald Trump weer president wordt, zelfs al weten ze dat ze hem nooit zullen tegenkomen tijdens een kerkdienst”, zei Rob Godfrey, een voormalig hoge ambtenaar onder Haley.

Uitgesloten

Na de nieuwe overwinning van Trump is het vrijwel uitgesloten dat Haley nog een serieuze kans maakt op de partijnominatie voor de algemene verkiezingen. De voormalig gouverneur van South Carolina is vooralsnog niet van plan om op te geven en wil in ieder geval tot 5 maart campagne blijven voeren. Dan is het Super Tuesday en gaan Republikeinen in een groot aantal staten naar de stembus.

De verwachting is dat Trump daarna zo’n grote voorsprong heeft op Haley dat het einde van haar kandidatuur onvermijdelijk is. Intussen hebben grote geldschieters al aangegeven de geldkraan dicht te draaien. Ook dat is een teken dat de campagne van Haley op haar laatste benen loopt.

Irrelevant

Voor Trump is Haley inmiddels volstrekt irrelevant geworden. Tijdens het jaarlijkse CPAC-congres, een landelijke conservatieve bijeenkomst, sprak hij afgelopen zaterdag anderhalf uur zonder haar naam zelfs maar te noemen. In plaats daarvan richtte hij zijn aandacht op Biden, door wie conservatieve Amerikanen volgen hem in een „hel” leven. Het beleid van de Democratische president zou Amerika uiteindelijk in een Derde Wereldoorlog storten volgens Trump.

Hij wierp zich op als redder van de Verenigde Staten en beloofde zijn aanhangers een „bevrijdingsdag” als hij tot president herkozen wordt. Voor zijn tegenstanders wordt dat een „oordeelsdag”, zei de Republikein, die zichzelf een „politiek dissident” noemde. Enkele dagen daarvoor had Trump zichzelf al vergeleken met de recent in staatsgevangenschap overleden Russische dissident Aleksej Navalny vanwege de rechtszaken die er tegen hem lopen. De campagne van Biden noemde de uitspraken van de oud-president in een reactie „bizar”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer