Economiewoningmarkt

„Klimaatlabel van invloed op huizenprijs”

Wonen wordt volgens economen van de grootste Nederlandse banken de komende jaren veel duurder. Huizenbezitters moeten hun woning aanpassen aan klimaatverandering.

21 February 2024 16:10Gewijzigd op 21 February 2024 16:53
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

Hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank stelden dinsdag in een rapport dat overheidsingrijpen op het gebied van wonen noodzakelijk is. Als dat niet gebeurt, worden de verschillen tussen arme en rijke mensen groter. Een deel van de huiseigenaren heeft volgens hen echt hulp nodig om hun huis klimaatbestendig te kunnen maken.

Waarom wordt wonen duurder?

Vooral het energiezuinig maken van huizen is kostbaar. Dit kost volgens Marieke Blom van ING tot 2050 elk jaar zo’n 1 procent van het bruto nationaal product (bbp). Het bbp is het totale bedrag dat in een jaar in Nederland wordt verdiend. In 2022 bedroeg het ruim 53.000 euro per inwoner.

Een tweede grote kostenpost vormen aanpassingen in verband met wateroverlast, droogte en hitte. Daarbij gaat het om ruim 0,2 procent van het bbp, bijna 11.000 euro per Nederlander. Daarnaast zullen de kosten voor het repareren van funderingen die verzakken of verrotten door droogte en bodemdaling flink stijgen. Ten slotte kan de waarde van een huis dalen als de mogelijke gevolgen van klimaatverandering groot zijn op de plaats waar het staat. Daarbij kan worden gedacht aan een woning op een plek die bij een hoger zeewaterpeil makkelijker kan overstromen.

Wat betekent dat voor mensen die een huis bezitten?

Ze moeten volgens de hoofdeconomen niet afwachtend zijn als het gaat om het doen van aanpassingen. Als ze niets doen, verplaatsen ze het probleem naar de toekomstige kopers van hun woning. Dat zijn vaak jongvolwassenen, die dan worden opgescheept met de kosten van schade en het klimaatbestendig maken van de woning.

Hoe kun je te weten komen welke risico’s er bij een bepaalde woning horen?

Nu is dat vaak onduidelijk. De economen willen daarom dat de overheid, hypotheekverstrekkers, verzekeraars en taxateurs informatie delen over klimaatrisico’s en -kosten van woningen.

Er moet een uniform klimaatlabel komen om ervoor te zorgen dat huizenkopers klimaatrisico’s kunnen meenemen in hun besluit om een huis te kopen. Een woning op de Veluwe zal over het algemeen een beter label krijgen dan een huis bij een rivier.

Verder willen ze dat er een fonds komt voor funderingsherstel van huizen en andere schade- en kostenposten. Om woningen op korte termijn voor iedereen betaalbaar te houden, pleiten de banken daarnaast voor meer financiële ondersteuning als het gaat om de stijgende kosten van onderhoud. Het is volgens de economen daarom nodig om het Fonds Duurzaam Funderingsherstel uit te breiden, zodat huiseigenaren er in heel het land gebruik van kunnen maken als ze problemen met de fundering van hun woning krijgen. Nu zijn er slechts vijf gemeenten aangesloten bij dit fonds.

Zo’n klimaatlabel beïnvloedt de waarde van een huis?

Op dit moment zijn woningen op plaatsen waar de klimaatrisico’s groter zijn dan gemiddeld, niet of nauwelijks goedkoper dan huizen op veiliger plaatsen. Dat zou kunnen veranderen. De verwachting van de hoofdeconomen van de grote banken is dat huizen met meer klimaatrisico’s minder waard gaan worden.

Ze voorzien hier een tweedeling, omdat eigenaren van woningen met een goed label juist meer voor hun woning zullen kunnen opstrijken. Ook hier ligt volgens de economisch specialisten van de grote banken een taak voor de overheid. Mensen die in de financiële problemen komen doordat hun huis minder waard wordt, moeten volgens hen worden geholpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer