Gespecialiseerde polikliniek voor long covid op komst
Het is zaak dat er snel speciale poliklinieken komen voor de tienduizenden patiënten met long covid. Tegelijk moeten mensen waken voor te hoge verwachtingen.
Dat stelt Annemieke de Groot, directeur van C-support, een nazorgorganisatie voor longcovidpatiënten. Ze reageert op het nieuws van donderdag dat een Kamermeerderheid voorstander is van het oprichten van speciale poliklinieken voor longcovidpatiënten. De partijen steunen een amendement om daarvoor direct 27 miljoen euro vrij te maken.
Dergelijke expertisecentra zijn volgens De Groot vooral van belang voor de groep van zo’n 28.000 Nederlanders die door long covid ernstig beperkt zijn in hun dagelijks functioneren. „Dat zijn mensen die vaak de hele dag in bed liggen en na een inspanning dagenlang moeten herstellen. Wat je nu ziet gebeuren, is dat een patiënt naar de huisarts gaat met klachten, die hem doorstuurt naar bijvoorbeeld de cardioloog. Als die niets kan vinden, stuurt hij hem terug naar de huisarts, die hem vervolgens doorverwijst naar de neuroloog. Kortom, patiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd. Het zou veel beter zijn en veel kosten besparen als je een aantal disciplines uitnodigt om samen naar hen te kijken. Want postcovid is niet één aandoening: de problemen kunnen bijvoorbeeld neurologisch zijn of in de darmen zitten.”
Kinderen
De Groot trekt een vergelijking met borstkankeronderzoek, waarbij op één dag echo’s worden gemaakt, een punctie wordt verricht en patiënten soms aan het eind van de van de middag al een diagnose en een behandelplan krijgen. „Voor postcovid zou je ook zo’n aanpak willen. Al gaat deze vergelijking niet helemaal op, omdat we over borstkanker veel meer weten en er ook al meer bewezen behandelingen voor beschikbaar zijn.”
Onder meer een neuroloog, cardioloog en internist zouden deel kunnen uitmaken van een gespecialiseerd behandelteam voor longcovidpatiënten, denkt De Groot, die als niet-medicus daar niet al te stellige uitspraken over wil doen. „De wens van patiënten is dat er diversiteit in de poliklinieken komt, bijvoorbeeld een aparte kliniek voor kinderen. Ook zouden de expertisecentra geografisch verspreid moeten zijn.”
Waar de expertisecentra komen te liggen in het land en hoe het behandelplan eruit komt te zien, kan De Groot nog niet zeggen. Na 29 februari hoopt ze daar meer over te weten. Het ministerie van Volksgezondheid organiseert dan een bijeenkomst waarop wordt nagedacht over de invulling van de speciale poliklinieken. C-support is uitgenodigd, evenals zorgverzekeraars, behandelaars en patiëntenorganisaties.
Symptoombestrijding
De directeur van C-support waarschuwt patiënten niet te hoge verwachtingen te koesteren. „Het opzetten van deze expertisecentra kost tijd. Denk niet dat er binnen een maand vier of vijf klinieken zijn waar patiënten terechtkunnen.”
Haar tweede kanttekening is dat er nog geen wondermiddel bestaat tegen long covid. „Artsen kunnen aan symptoombestrijding doen. Maar een behandeling die de oorzaak aanpakt, is er nog niet. Wel verschijnen er steeds vaker studies die oorzaken van long covid laten zien. Goede therapieën komen daardoor steeds meer in beeld.”