Kerk & religie
Oosters-orthodoxe kerk vestigt zich in Kampen

De Orthodoxe Katholieke Kerk (Oosters-Orthodoxe Kerk) heeft sinds kort een vestiging in Kampen, meldt De Brug. Het is de bedoeling om tweewekelijks een viering te houden op zaterdag.

De lutherse kerk aan de Burgwal in Kampen. beeld Michiel Verbeek
De lutherse kerk aan de Burgwal in Kampen. beeld Michiel Verbeek

Nederland kent ruim 35 Oosters-orthodoxe gemeenschappen: parochies en kloosters die behoren tot verschillende patriarchaten. Het aantal leden en vaste bezoekers van deze kerken bedraagt enkele duizenden. Daarnaast is er een grotere groep van orthodoxen die weliswaar gedoopt zijn, maar die niet verbonden zijn aan een specifieke parochie. Hun aantal wordt geschat op ruim 175.000 (inclusief Oriëntaals orthodoxen).

Na 1917 vestigden zich Russische ballingen in Nederland en stichtten ze parochies in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Na de Tweede Wereldoorlog volgden Serviërs, Grieken, Bulgaren en Roemenen. Ook Nederlanders voelden zich aangetrokken tot de orthodoxie, zodat er na de oorlog Nederlandstalige parochies ontstonden. Nu is een groot aantal parochies en kloosters geheel of gedeeltelijk Nederlandstalig.

De Orthodoxe Kerk is, samen met de Rooms-Katholieke Kerk en de kerken van de Reformatie, een van de drie hoofdstromen van het historische christendom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer