CGBeraad: Ontvlechting CGK „onontkoombaar als we niet in gereformeerd spoor willen blijven”
„Als kerken niet langer in gezamenlijkheid in het klassiek-gereformeerde spoor kunnen of willen gaan”, is ontvlechting van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) „onontkoombaar”.
Dat schreef de stichting Christelijk Gereformeerd Beraad (CGBeraad) vrijdag in een zogeheten handreiking aan alle kerkenraden in de CGK. De route van ontvlechting van het kerkverband noemt CGBeraad weliswaar „een beschamende verlegenheidsoplossing”, maar ook een aanpak „die verdere verlamming en kwaad voorkomt”.
„Liever verslagen maar wel ordelijk uit elkaar, om zo veel mogelijk voor plaatselijke scheuringen bewaard te blijven, dan blind op een onoverzienbare schade te blijven aankoersen”, schrijft de stichting in haar vier pagina’s tellende brief.
Denkrichtingen
CGBeraad reageert met dit schrijven op de brief die de organisatoren van het zogeheten convent, dat de CGK op zaterdag 20 april in Veenendaal zullen houden, vorige week naar alle kerkenraden stuurde. Daarin worden vier denkrichtingen voor de toekomst van het kerkverband genoemd. CGBeraad wil met zijn „handreiking” kerkenraden helpen om gefundeerd een keuze te maken tussen de vier varianten die op het convent aan de orde zullen komen.
De stichting noemt variant A, te weten het huidige presbyteriaal-synodale kerkstelsel handhaven, „principieel de enig juiste keuze”. Kiest een meerderheid van alle kerkenraden voor deze optie, dan moeten zij wel beseffen dat gemeenten die zich niet aan synodale uitspraken –zoals die over vrouw en ambt– houden „hun plaats in het kerkverband verliezen”, schrijft CGBeraad.
Nadat de stichting in haar brief de vier opties die op het convent aan de orde komen, heeft geanalyseerd, stelt zij de vraag: „Is dan niet de eerlijke en begaanbare weg om de kerken te ontvlechten en te hergroeperen?” Denkrichting D, het kerkverband ontvlechten, waarna het op termijn mogelijk wordt opgeheven, noemt CGBeraad „een optie die niet onze voorkeur heeft, maar die wel te dragen is”.
Het Beraad voegt bij haar brief ook de zogeheten Verklaring van gevoelen, een in 2021 uitgegeven, tien punten tellende verklaring over Schriftgezag en hermeneutiek, ondertekend door de predikanten A. Baars, C.P. de Boer, A.A. Egas en J.M.J. Kieviet. Ook schrijft de stichting dat er de komende tijd op de eigen website van CGBeraad „nog uitgebreidere informatie” zal komen over het convent en de toekomst van het kerkverband.