Politiekkabinetsformatie
Wilders houdt hoop, oppositie kritisch over informatie

PVV-voorman Geert Wilders een BBB-leider Caroline van der Plas houden hoop op de vorming van een centrumrechtse samenwerking met VVD en NSC. De linkse partijen reageren kritisch op het verslag van informateur Plasterk.

PVV-voorman Wilders. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
PVV-voorman Wilders. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

PVV-leider Geert Wilders vindt het de moeite waard om te zien of zijn partij in welke vorm dan ook verder kan met VVD, NSC en BBB. „We moeten verder, Nederland wil dat politici verantwoordelijkheid nemen, problemen oplossen en compromissen sluiten want dit land moet geregeerd worden”, schrijft Wilders op X.

De BBB blijft hoop houden op de vorming van een centrumrechts kabinet. Partijleider Van der Plas is „zeer blij met het advies van de informateur, die nog openingen ziet met NSC als partner om een centrumrechts kabinet te vormen”. Dat is ook de insteek van VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Ze pleit voor voortgang: „Nederland wil dat we problemen oplossen. En terecht.”

NCS-voorman Pieter Omtzigt maakt terugtrekkende bewegingen: Hij vindt dat het initiatief voor een volgende formatieronde bij PVV, VVD en BBB ligt. Hij zal daar niet standaard bij aanschuiven, maar is wel nog steeds bereid „constructief mee te denken” en een kabinet met deze drie „eventueel te gedogen”.

De linkse partijen zijn zeer kritisch. „Deze formatieronde is mislukt”, concludeert GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans naar aanleiding van het verslag van de informateur. D66-leider Rob Jetten vraagt zich af wat de partijen de afgelopen weken hebben gedaan. Volgens PvdD-partijleider Esther Ouwehand heeft Plasterk een „onnavolgbaar verslag” uitgebracht.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker laakt het resultaat van de formatie tot nu toe. „Een maand doorkibbelen terwijl twee partijen tegenstribbelen. Het is triest, maar we zijn terug bij start. Wat een formatiespaghetti”, schrijft ze op X.

SGP-voorman Chris Stoffer is ook pessimistisch: „Bijna drie maanden na de verkiezingen blijkt het formeren van een nieuw kabinet ook nu weer een uiterst lastige puzzel. Op geharrewar zit niemand te wachten. Ons land heeft een slagvaardig kabinet nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer