De Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) bezinnen zich op „het verlangen van gemeenteleden die in het verleden zijn gedoopt en die in een doopritueel (opnieuw) uitdrukking willen geven aan hun geloof”.
Dat kwam zaterdagmiddag naar voren tijdens de vergadering van de generale synode van de NGK in Elspeet. „Uitgangpunt bij dit onderwerp is dat de doop een groot goed is waarmee we moeten omgaan als met een kostbare diamant”, zei ds. Gert Meijer, die de bespreking over een commissierapport inleidde.
Tijdens de bespreking kwamen, zo blijkt uit een verslag dat de synode na afloop op de website van de NGK plaatste, veel vragen naar voren. Deze gingen onder meer over de gebruikte terminologie –dopen, overdopen, dooprituelen– en over hoe breed de vraag naar een „doopvernieuwingsritueel” leeft. Ook kwam de vraag naar voren: zijn we het zicht op de betekenis van de doop niet kwijt en moeten we niet daarin investeren?
Op de synode circuleerden twee voorstellen over het onderwerp, die diverse vragen opriepen. Ook waren er meerdere tegenvoorstellen. De synode besloot de discussie op dit moment te laten rusten en later over het oorspronkelijke en inmiddels enigszins aangepast voorstel te stemmen.
Relaties buitenland
Vrijdag stond de vergadering grotendeels in het teken van contacten met buitenlandse kerken. Voorzitter ds. Henk Venema van de commissie relaties buitenland gaf aan dat het verbreken de zusterkerkrelatie met de NGK door diverse kerken en zorgen die er bij andere kerken leven, de commissie „veel verdriet hebben gedaan en nog steeds doen”.
Preses ds. Peter Sinia beantwoordde de „groetbrieven” van enkele buitenlandse kerken waarvan gasten aanwezig waren. De Evangelische-Reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses (ERKWB) heeft in een brief haar bezorgdheid geuit over de koers van de NGK. Om praktische redenen en vanwege de afwezigheid van de vertegenwoordiger van de ERKWB werd die brief niet besproken, aldus het synodeverslag.