Kerk & religie

Jeugdappel HJW en LCJ: „Je kunt een psalm je zo eigen maken dat het je eigen gebed wordt”

„Het is een enorme verrijking van je gebedsleven als je wat vaker het Psalmboek opendoet.” Dat stelde ds. A.Th. van Olst zaterdagavond tijdens een jeugdappel in Nijkerk. „Als je de rijkdom van de geloofsbeleving van de Psalmen tot je laat doordringen, dan zul je merken dat dit veel meer rijkdom geeft dan gebeden die je zelf spontaan probeert te formuleren.”

Huig de Koning
5 February 2024 08:56Gewijzigd op 5 February 2024 09:21
Het Landelijk Contact Jeugdwerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken en het Hervormd Jeugdwerk hielden zaterdag in De Fontein in Nijkerk een jeugdappel. beeld André Dorst
Het Landelijk Contact Jeugdwerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken en het Hervormd Jeugdwerk hielden zaterdag in De Fontein in Nijkerk een jeugdappel. beeld André Dorst

Het Jeugdappel 16+ was georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken en het Hervormd Jeugdwerk (HJW). Thema van de bijeenkomst, die plaatsvond in De Fontein in Nijkerk, was ”Bidden met de Psalmen”. Ongeveer 300 jongeren bezochten zaterdag de bijeenkomst.

Ds. J.J. Mulder, predikant van de hervormde gemeente in Dordrecht (wijk 2 en 7), sprak in het openingsappel uit. Daarbij stond hij stil bij de vraag: „Wat was de betekenis van de Psalmen voor de Heere Jezus?”

20076723.JPG
beeld André Dorst

De Psalmen kom je vooral tegen als het lijden en sterven niet ver meer is, zo gaf ds. Mulder aan. Niet alleen bij de kruiswoorden klinken de psalmen, maar ook bij de lofzang die gezongen werd bij het laatste avondmaal, het Hallel (Psalm 113-118). „Met die woorden gaat de Heere Jezus het lijden in. Ze vormen de achtergrondmuziek voor Christus, Die de weg van het lijden opgaat.”

Lijdenstijd

Uit het Hallel blijkt dat psalmen soms aangereikt worden. Bij de kruiswoorden komen de psalmen meer van binnenuit. „Dan blijkt het dat Jezus de psalmen die Hij zong, opgezogen heeft, en er gebruik van weet te maken wanneer het er op aankomt.”

Er is een nauwe verbinding tussen het Hallel en het Pascha, zo gaf ds. Mulder aan. „Het is mooi om in de lijdenstijd die psalmen te lezen in het licht van het lijden van Christus. De Heere Jezus heeft die woorden op zijn lippen genomen en Hij wist: ze gaan ook over Mij. Die woorden wezen Hem de weg.”

In de hevigheid van het lijden worden Jezus’ woorden weinig. „Juist dán komen de psalmen bovendrijven.” Als voorbeeld noemde de predikant uit Dordrecht Psalm 22. „Het ging over David, maar nu gaat het over Hemzelf.”

20076724.JPG
beeld André Dorst

Jezus bewaart wat Hem aangereikt werd. „Het komt in Zijn laatste levensuur naar boven. Dan heeft Jezus woorden om te zeggen hoe eenzaam Hij is. Dan heeft Hij ook woorden –uit Psalm 31– om Zich vol geloof over te geven aan Zijn Vader: „Vader, in Uw handen beveel ik Mijn Geest.””

Aanbidden

Ds. Van Olst, directeur van de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort, sprak het slotappel uit. Hij stond erbij stil hoe je gebeden verrijkt kunnen worden door het lezen van de Psalmen. Vraag je eens af in hoeverre het in je gebed om jezelf draait, gaf de predikant aan. „De Psalmen helpen ons te zien dat het gebed om meer draait dan alleen om onszelf. Je mag aanbidden, danken en klagen in de nood van je leven.”

De Psalmen leren dat je eerlijk mag zijn. „Een worsteling met God hoef je niet te verbloemen. Alles wat je bezighoudt: breng dat in het gebed en wees eerlijk. Je verrast God er echt niet mee; Hij wil dat je je hart voor Hem uitstort.”

De combinatie van bidden en Bijbellezen is belangrijk, zo gaf ds. Van Olst aan. „Je kunt een psalm je zo eigen maken dat het je eigen gebed wordt.” Hoe kun je een psalm bidden? Ds. Van Olst gaf enkele tips voor het bidden. „Bid de psalm in eigen woorden”, en: „Maak het geloof van de psalmdichter tot jouw gebed door te bidden: Heere, geef mij dat vertrouwen ook.”

Diepte

Corné (19) en Hanna (17) Noorderijk uit IJsselmuiden zijn op het jeugdappel met de jeugdvereniging van de hervormde gemeente IJsselmuiden. Waarom kwamen ze naar het jeugdappel? „Om meer over God te leren en om andere jongeren te ontmoeten.”

Ze bezochten de workshop ”Duik in de diepte van een psalm”, waarin Psalm 62 centraal stond. Lukt het ze ook om stil te worden, net als de dichter in Psalm 62? „Iedereen vindt het lastig om de rust te pakken en te zoeken. We beseffen dat we er de tijd voor moeten nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer