Kerk & religie
Protestantse kerk in Duitse regio Rijnland: Wekelijkse eredienst hoeft niet op zondag

De wekelijkse eredienst hoeft niet langer op zondagochtend plaats te vinden, stelt de Evangelische Kerk in het Rijnland (EKiR). Vrijdag- of zaterdagmiddag is ook een optie, of een ander moment „dat beter past bij het levensritme van de mensen, dat in de loop van de decennia is veranderd”.

Redactie kerk
De Salvatorkerk in het Duitse Duisburg. beeld epd-bild, Friedrich Stark
De Salvatorkerk in het Duitse Duisburg. beeld epd-bild, Friedrich Stark

Dat blijkt uit een verklaring die de kerken in het Rijnland, onderdeel van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), afgelopen maand hebben uitgegeven. De kerken in de regio hebben 2,2 miljoen geregistreerde leden, van wie slechts 1,7 procent wekelijks naar de kerk gaat. In de verklaring zegt de EKiR te streven naar „minder regels en meer vrijheid” voor de ruim 600 lokale gemeenten.

De kerken hopen door de variabele kerktijden meer mensen te kunnen verwelkomen, zei voorzitter Thorsten Latzel van de EKiR volgens de nieuwssite Evangelical Focus in een gesprek met Dom Radio. „De zondagse dienst om 10.00 uur dateert uit de tijd van de boeren. Het paste goed tussen voedertijden. Maar er zijn nog maar een paar mensen die in de grote steden in de landbouw werken”, zo citeert Evangelical Focus de woordvoerder. Voor veel burgers is de zondag de enige dag van de week waarop ze kunnen uitslapen, aldus Latzel.

Avondmaal

De EKiR besloot eveneens dat iedereen die als kind is gedoopt aan het heilig avondmaal kan deelnemen. Het volgen van een confirmatiecursus is daarvoor niet langer noodzakelijk.

Doop- en huwelijksceremonies kunnen voortaan worden gehouden op de plek die betrokkenen wensen. Dat hoeft geen kerkgebouw te zijn. De enige voorwaarde is dat de dienst openbaar moet zijn, aldus de EKiR.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer