Boliviaanse robotica-expert maakt protheses voor achtergestelden
Op 14-jarige leeftijd verloor Marco Antonio Nina zijn linkerarm bij een bedrijfsongeluk in de bouw. Tijdens het metselen werd hij geëlektrocuteerd. De nu 26-jarige Boliviaan is naar de werkplaats van Roly Mamani (34) in het stadje Achocalla bij La Paz gekomen. Daar test hij de prothese die Mamani, elektrotechnisch ingenieur en robotica-expert, voor hem heeft gemaakt.
Langs de wanden van de ruimte staan 3D-printers, waarmee Mamani zijn robotarmen produceert. De ingenieur heeft sinds 2018 zo’n 400 protheses geleverd aan mensen met een handicap uit armere en achtergestelde groepen. Vaak deden zij risicovol werk, bijvoorbeeld in de mijnbouw. Door heel Bolivia heeft Mamani zijn cliënten. Ook vanuit omringende Zuid-Amerikaanse landen weten mensen hem te vinden.
De robotica-expert, die zelf in armoede opgroeide op het platteland, rekent voor zijn protheses vaak slechts de materiaalkosten. Gemiddeld duurt de productie van een robotarm een week. Mamani verdient zijn geld met een andere tak van zijn veelzijdige bedrijf. Al jong begon hij met het maken van speelgoedrobots.
Marco Antonio Nina ervaart de prothese als een zegen, zo vertelde hij aan persbureau AFP. De Boliviaan houdt van zingen. Met zijn nieuwe bionische arm kan hij een microfoon vasthouden, zonder pijn.