Kerk & religie
DGK: Snel één synode met GKN

dalfsen. De Gereformeerde Kerken (DGK) willen „zo spoedig mogelijk een gezamenlijke synodevergadering beleggen” met de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

Redactie kerk
20 January 2024 20:59
Kerkgebouw van de gereformeerde kerk in Dalfsen. beeld Dgk Dalfsen
Kerkgebouw van de gereformeerde kerk in Dalfsen. beeld Dgk Dalfsen

Dat sprak de generale synode van DGK zaterdag uit, toen zij bijeen was in Dalfsen. De beoogde gezamenlijke synodevergadering „heeft tot taak de vereniging van beide kerkverbanden vorm te geven”.

Op voorstel van het moderamen sprak de synode uit dat zij de GKN „erkent als ware kerk van Christus”, wat inhoudt „de erkenning van elkaars ambten en ambtsdragers, de openstelling van de kansels voor elkaars dienaren van het Woord, en de aanvaarding van elkaars attestaties”.

Door deze besluiten te nemen, sprak de synode ook uit „dat wij hierdoor kerkelijk een zijn” en besloot zij die eenheid „zichtbaar te maken voor elkaar en voor de buitenwereld” door het beleggen van de reeds genoemde gezamenlijk synode.

Eind vorig jaar erkende ook de synode van de GKN het kerkverband van DGK al als „ware kerk van Christus.” Beide kerkverbanden tellen zo’n 1500 leden, beide komen voort uit de voormalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), waarvan zij zich, uit verontrusting over de koers van deze kerk, in deze eeuw afsplitsten. DGK ontstonden in 2003, de GKN in 2009. De onderlinge verschillen tussen beide kerkverbanden zijn klein.

Een van de overwegingen om nu snel op een fusie aan te werken is, aldus de besluitvorming zaterdag, dat „directe eenwording een krachtig signaal geeft aan plaatselijke kerken en kerken buiten het verband en zo het kerkvergaderend werk van Christus dient”.

Sinds mei vorig jaar bestaan er nog enkele gemeenten die uit de GKV voortkomen en een behoudende koers varen, zoals die in Urk en in Capelle-Noord. Ook in Spakenburg bestaat een zelfstandige gemeente, voortgekomen uit de GKV. Bovendien belegt de Kerngroep bezinning GKV op diverse plekken in het land zogeheten preekplaatsen, waar voormalige gereformeerd vrijgemaakten ‘s zondags kerkdiensten houden, zoals in Vollenhove en in Drachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer