Onderwijs & opvoeding

Scholen denken tijdens eerste Week van het christelijk-reformatorisch onderwijs na over integriteit

De eerste Week van het christelijk-reformatorisch onderwijs gaat over integriteit. Dat thema gaat iedereen aan, volgens projectleider Diederic Kloosterman. „Hoe praat je als ouder aan de keukentafel over een leerkracht? Ben je een docent uit één stuk? Communiceer je als bestuurder open en eerlijk?”

20 January 2024 09:29Gewijzigd op 20 January 2024 09:38
Om „het vuur voor het christelijk-reformatorisch onderwijs aan te wakkeren” is er door vier organisaties een speciale themaweek op poten gezet, die maandag begint. Op de foto: een docent in actie op het Wartburg College locatie Revius in Rotterdam. beeld Cees van der Wal
Om „het vuur voor het christelijk-reformatorisch onderwijs aan te wakkeren” is er door vier organisaties een speciale themaweek op poten gezet, die maandag begint. Op de foto: een docent in actie op het Wartburg College locatie Revius in Rotterdam. beeld Cees van der Wal

Het vuur voor het bijzonder onderwijs weer aanwakkeren, dat is het doel van de Week van het christelijk-reformatorisch onderwijs, die maandag begint. Daarvoor sloegen de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), de Reformatorische Oudervereniging (ROV), Driestar educatief en de Reformatorische Maatschappelijke Unie (RMU) de handen ineen. Het thema integriteit staat centraal. „We hebben geprobeerd de week voor iedereen dichtbij te brengen”, vertelt projectleider Diederic Kloosterman van de VGS. „Er zijn twee symposia over integriteit, een voor bestuurders, toezichthouders en mr-leden en een voor leerkrachten en schoolleiders. Gezinnen krijgen materiaal waarmee ouders met hun kinderen vanuit de Bijbel kunnen nadenken over wat een integer leven is. We hebben artikelen geschreven voor kerkbladen en vragen kerkenraden om zondag voorbede te doen voor het christelijk-reformatorisch onderwijs. En alle aangesloten scholen kregen een doos Merci voor in de personeelskamer. Op de doos staan gespreksvragen, zoals: Ervaar jij wel eens een integriteitsdilemma? Hoe ga je daar mee om?”

Waarom is deze week nu nodig?

„Het christelijk-reformatorisch onderwijs is van groot belang, daarvan zijn de VGS, ROV, Driestar educatief en RMU overtuigd. Voor het waardevolle van dit onderwijs is aandacht, maar wat ons betreft kan die wel een boost gebruiken. Het vuur van de mensen van het eerste uur is niet weg, maar we moeten dat wel blijven voeden. De vanzelfsprekendheid om voor een christelijke-reformatorische school te kiezen, is er bij ouders niet altijd meer.”

U hebt voorbede gevraagd in de kerken. Waarvoor specifiek?

„Allereerst voor de zegen van de Heere in de alledaagse praktijk van het onderwijs. Maar ik denk ook aan de personeelstekorten, waar ook christelijke-reformatorische scholen mee te maken hebben. Het is voor vrijwel alle functies een grote uitdaging om vacatures vervuld te krijgen.

Daarnaast baart het politieke klimaat zorgen. We weten niet welke kant het opgaat, maar we zien wel dat de overheid zich steeds meer mengt in het lesaanbod, bijvoorbeeld als het gaat om seksuele diversiteit.”

Hebt u voorbeelden van scholen die hier tegenaan lopen?

„Alle scholen hebben te maken met de burgerschapswet, die onder meer voorschrijft welke waarden aan bod moeten komen. Het is voor scholen nog steeds mogelijk daarbij hun eigen geluid te laten horen, maar de inspectie kijkt wel nadrukkelijk mee, ook rond burgerschap. Alle vormen van geaardheid en gender die er zijn, moeten aan bod komen. Al mag je daarbij ook zeggen hoe je op grond van de Bijbel over seksualiteit denkt.”

Waarom is integriteit het thema van de week?

„We merkten tijdens de brainstorm dat het thema integriteit iedereen aangaat. De Bijbel is ons fundament, maar spoort de praktijk daarmee? Voor ouders kan het bijvoorbeeld gaan om de vraag hoe ze aan de keukentafel over een leerkracht praten: doen ze dat met respect? Docenten kunnen zich afvragen of hun leven overeenstemt met dat wat ze voor de klas vertellen. En bestuurders kunnen bij zichzelf te rade gaan over hun communicatiestijl: is die open en eerlijk? Iedereen heeft hierin zijn eigen huiswerk.”

Wat hoopt u dat er concreet gaat veranderen na deze week?

„In de praktijk is er nogal eens een waterscheiding tussen ouders en school. We zouden het mooi vinden als de relatie tussen ouders en school in die zin verbetert dat de drempel voor ouders lager wordt om met hun vragen en dilemma’s de school binnen te stappen. Zodat ouders en school schouder aan schouder staan.

Ik zit veel aan tafel met besturen, en merk dat er vaak pas over integriteit wordt gepraat als er een conflict is. Ons oogmerk met deze week is dat op scholen –zowel aan de bestuurstafels als in de personeelskamers– pro-actief het gesprek wordt gevoerd over de vraag hoe we integer met elkaar om kunnen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer