Synode NGK wil machtsmisbruik in kerk tegengaan
De synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) wil machtsmisbruik binnen de kerk tegengaan. De commissie seksueel misbruik in kerkelijke relaties kreeg zaterdag de opdracht uit te zoeken wat zij daarin kan betekenen.
Dat meldde het Nederlands Dagblad (ND) zaterdag.
De synode, die in Elspeet vergaderde, sprak onder meer over een voorstel het Meldpunt seksueel misbruik in kerkelijke relaties ook open te stellen voor klachten of meldingen die niet van seksuele aard zijn. Die denkrichting wordt de komende tijd verder uitgewerkt. „Er is een groeiend besef dat we hier iets mee moeten en dit niet kunnen laten liggen”, aldus een rapport dat de synode besprak.
Voor slachtoffers van machtsmisbruik in de kerk is het ingewikkeld om naar buiten te treden met hun verhaal. Slachtoffers van machtsmisbruik kampen met schaamte, zo stelde onder anderen Marianne Bronsveld, coördinator en preventiemedewerker bij het Meldpunt, aldus het ND. Ze merkte ook op dat kerken bij machtsmisbruik niet alleen moeten denken aan predikanten. Iedereen met een functie in de kerk heeft een vorm van macht, „en veel mensen hebben daar zelf geen idee van”.
De synode sprak vrijdag onder meer over de „geringe mobiliteit” van predikanten. De werkgroep ambt van de Theologische Universiteit Utrecht signaleerde dat predikanten nogal eens „langer dan goed zou zijn aan een gemeente verbonden blijven en dat vacante gemeenten maar moeilijk een predikant kunnen vinden”.
Predikanten zouden „idealiter een jaar of zeven, acht aan een gemeente verbonden moeten blijven”. Belangrijker dan een termijn is echter „de begeleiding gedurende het dienstverband en de evaluatie ervan”, aldus de NGK in een zaterdag gepubliceerd synodeverslag op hun website.