BuitenlandDagboek uit Israël
Brief van een Israëlische soldaat

Een vrije en vernederlandste interpretatie van een brief, gepubliceerd door Eitan Good, een Israëlische soldaat.

Herdenking van de aanslagen van 7 oktober in Israël. beeld AFP, Jack Guez
Herdenking van de aanslagen van 7 oktober in Israël. beeld AFP, Jack Guez

Westerse wereld, u bent vergeten wat oorlog betekent. U roept hard om vrede en staakt-het-vuren, zonder na te denken over het prijskaartje. Zonder te beseffen dat uw pacifisme een hard bevochten voorrecht is.

Toen Hamas onze kinderen naar Gaza ontvoerde, brachten ze oorlog met zich mee. En dat wist Hamas. In een oorlog sterven onschuldige mensen, ongeacht hun leeftijd, geslacht of wereldvisie. Voor Hamas, die zijn oorlog bewust in de burgerbevolking verankert, zijn de overlijdenscijfers onderdeel van strategie. De strategie dat medeleven een gerechtvaardigde oorlog vanwege onrechtvaardig lijden zal stoppen, voordat Hamas zelf de ultieme prijs voor zijn daden betaalt.

Israël zal Hamas echter moeten breken, zelfs als u ons daarvoor veroordeelt. Het voorrecht van uw pacifisme is ons niet toebedeeld. Welk alternatief voor zelfverdediging hebben we? Welk alternatief, geconfronteerd met religieus geïnspireerd geweld van het kaliber van 7 oktober? Welk alternatief bestond er voor de gerechtvaardigde geallieerde oorlog tegen nazi-Duitsland, die eveneens onschuldige levens eiste?

Zolang Hamas er de voorkeur aan geeft onze kinderen te gijzelen in plaats van die van henzelf te redden, zullen onschuldige mensen in deze oorlog blijven sterven. Huil om de onschuldige slachtoffers en vervloek oorlog, maar doe niet alsof u de realiteit van onze situatie begrijpt.

Ik dring erop aan bij degenen die om een staakt-het-vuren schreeuwen een toontje lager te zingen. U kunt gezellig winkelen op dodenherdenking, terwijl wij begraafplaatsen bezoeken. U zit in uw comfortabele stoel door foto’s van dood en verderf te scrollen, terwijl wij met de realiteit ervan om moeten gaan. U veroordeelt de VS voor hun rol in het Midden-Oosten, maar probeert in diezelfde adem de fragiele geopolitieke stabiliteit van een regio ver van uw huis te beïnvloeden.

Uw onvermogen om slachtingen en brute verkrachtingen van de tragische nevenschade van stedelijke oorlogvoering te onderscheiden, en uw moeite om de droevige beelden vanuit Gaza te verteren en te plaatsen, maken uw roep om een onmiddellijk bestand niet verhevener of juister. Een staakt-het-vuren zal het lijden niet doen stoppen, integendeel.

En daarom, probeer een land omringd door oorlog niet te vertellen hoe het zich moet verdedigen. Wees dankbaar voor uw eigen vrede, doorgrond welke prijs daarvoor betaald is en streef de waarden die uw bevrijders voor ogen hadden na.

Onze correspondente in Israël schrijft vanuit haar woonplaats Afik, in Noord-Israël, over de oorlog. Deel 43

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer