Binnenlandhoogwater
‘Puinruimer’ Parcival pompt belangeloos water weg

Kelders leegpompen en ijsbanen opspuiten. Het zijn drukke tijden voor Parcival Koopman uit het Drentse Nijeveen. Hoogwater en kou zorgen ervoor dat hij zijn hobby vaker kan uitoefenen. „Voor een vrijwillige bijdrage zorg ik ervoor dat iemand weer verder kan.”

Parcival Koopman met een deel van zijn uitrusting. beeld Leo de Harder
Parcival Koopman met een deel van zijn uitrusting. beeld Leo de Harder

Op meerdere adressen kwam Koopman –die werkt onder de naam Pako’s Pompservice– in de afgelopen weken in actie vanwege de hoge waterstanden. Zo was hij bij een man in Vroomshoop wiens pomp in de kruipruimte het had begeven. Daardoor kreeg hij kortsluiting, met als gevolg dat het water anderhalve meter hoog stond in de kelder. „Dat moest ik er eerst uitpompen. Daarna hielp ik hem met de installatie van een nieuwe pomp. Al de etenswaren uit zijn kelder kon hij weggooien.”

De afgelopen periode kampten meer Nederlanders met vocht in huis door de hoge grondwaterstanden. Koopman noemt het zonnige weer van deze week perfect. „Dat hebben we een paar weken nodig om het grondwater weer op een normale stand te krijgen. Dan zal de overlast ook afnemen.”

20000184.JPG
Koopman helpt een visvereniging door vers water in een grote vijver te pompen. beeld Parcival Koopman

Koopman is een echte puinruimer. Hij heeft niet altijd grip op de oorzaak van een probleem. „Het reguleren van de grondwaterstand is een taak van waterschappen en gemeenten. Daar kan ik niks aan doen.”

Wanneer schiet u te hulp?

„Iedereen die kampt met te veel of te weinig water mag mij bellen. Het is alleen zinloos om elke dag bij hetzelfde adres langs te gaan om water weg te pompen. Bij een hoge grondwaterstand is het probleem binnen een paar uur terug. Maar als bij iemand het pompsysteem kapot is en hij moet een dag overbruggen, kan hij mij bellen. Ik geef advies en bij twijfel ga ik langs.”

Over welke materialen beschikt u om te kunnen helpen?

„Voor het grote werk, bijvoorbeeld overlast met de hoeveelheid water van een zwembad, heb ik een brandweerpomp. In andere gevallen werk ik met een dompelpomp of zogenaamde vlakzuigertjes voor heel kleine hoeveelheden water. Daarna moet ik de boel altijd nog droogvegen met trekker en dweil.”

Waar eindigt het werk van de brandweer en begint uw inzet?

„Ik neem geen klussen van de meldkamer over en ik struin ook geen alarmmeldingen op websites af. Als er sprake is van een noodsituatie en de hulpdiensten kunnen ter plaatse komen, dan is de brandweer aan zet. Maar bij 5 centimeter water komt de brandweer niet opdraven. Dan kan iemand een aannemer bellen, of mij.”

U vraagt geen geld voor uw hulp.

„Nee, het is echt hobbymatig. Ik verdien mijn geld bij een werkgever in de pluimveesector. Mijn hulp is gratis, maar mensen mogen wel een vrijwillige bijdrage geven. Bovendien heb ik alle vrijheid om te bepalen welke klussen ik oppak. Ik ga niet voor 2 centimeter water naar Maastricht. Ik werk veertig uur per week bij mijn werkgever. Vrijwel alle andere uren in de week ben ik bezig met de pompservice. Soms slaap ik bijna niet.”

Wat is daar leuk aan?

„Mensen weten soms van gekkigheid niet wat ze moeten doen bij wateroverlast. Ik kan zo iemand helpen en zorgen dat hij weer verder kan. Dat trekt mij.”

Hoe begon deze hobby voor u?

„Acht jaar geleden moest ik mijn schuur koelen vanwege de hitte. Ik bedacht dat met water te doen en daarom kocht ik tweedehands brandweerslangen. Van het een kwam het ander. Ik kocht een pomp en kreeg steeds vaker hulpvragen. Wateroverlast is maar een onderdeel van mijn werk. Ik word ook gevraagd voor bijvoorbeeld spellen met water bij een zeskamp, zoals het zo snel mogelijk aan elkaar koppelen van slangen. Je kan het zo gek niet bedenken, als het maar met water te maken heeft. Kleine klusjes doe ik alleen, maar als er nood aan de man is, zoals bij de overstromingen in Limburg in 2021, dan heb ik wat kameraden die mij helpen. In Limburg schoten wij te hulp omdat wij met onze pomp op een aanhanger op plekken konden komen waar de brandweer lastig bij kon. We hebben daar vier dagen lang water weggepompt.”

20000185.JPG
Parcival kwam in 2021 in actie bij de wateroverlast in Limburg. beeld Parcival Koopman

Verwacht u nog meer hulpvragen door hoogwater?

„De overlast lijkt wat af te nemen. In eerste instantie werden veel mensen verrast door het hoge water. Ze hadden bijvoorbeeld geen dompelpomp in huis. Inmiddels is er minder paniek en lenen mensen de benodigde spullen van elkaar. Eigenlijk ben ik nu alweer drukker met de kou. Ik word benaderd voor het vullen van ijsbanen. IJsclubs komen er soms op het laatste moment achter dat hun eigen pomp kapot is. Daarvoor kunnen ze mij ook bellen. Geen probleem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer