Meisje vaker op eerste hulp na suïcidepoging
Op de spoedeisende hulp komen steeds vaker tienermeisjes en jonge vrouwen tot 30 jaar die zichzelf ernstig hebben verwond of een poging tot suïcide hebben gedaan.
Het aantal jonge vrouwen dat vanwege zelf toegebracht letsel werd opgenomen op de eerste hulp, steeg in tien jaar tijd met 50 procent.
Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van een analyse van VeiligheidNL op verzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie. In totaal gaat het om een stijging van circa 4000 jonge vrouwen in 2013 naar 6000 in 2022. Voor jonge mannen en voor vrouwen van boven de 30 was geen stijging of daling te zien. „Dit is een alarmsignaal dat het met sommige jongeren dusdanig slecht gaat dat ze tot actie overgaan”, zegt de Amsterdamse hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma over het onderzoek, dat volgens hem goed in elkaar zit. „De cijfers passen helaas in een trend”, zegt hij in de krant.
Over de mentale gezondheid van jongeren, met name die van meisjes en jonge vrouwen, bestaan al langer zorgen. Bijna de helft (47 procent) van de meisjes op de middelbare school piekert veel, is snel angstig en voelt zich vaak ongelukkig, zo bleek deze zomer uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht en Trimbos. Bij jongens gold dat voor 14 procent. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum bracht deze zomer verontrustende cijfers naar buiten. Het aantal tieners tussen 13 en 17 jaar dat doelbewust een overdosis medicatie zoals pijnstillers neemt, is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen.
Volgens de onderzoekers gaat het in 84 procent om meisjes. Er kan volgens de onderzoekers sprake zijn van een zelfmoordpoging, maar ook van een roep om hulp of het verlangen rust in het hoofd te krijgen.
David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), zegt in de Volkskrant dat iets vergelijkbaars geldt voor meisjes en jonge vrouwen die op de spoedeisende hulp komen met letsel dat ze bij zichzelf hebben toegebracht. Uit een eerder onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het in ongeveer driekwart van de gevallen gaat om een poging of waarschijnlijke poging tot zelfmoord. In de overige gevallen gaat het volgens het onderzoek om zelfbeschadiging.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.