BinnenlandHoogwater

Maatregelen tegen hoogwater in Leerdam en Friesland

Leerdam. Op diverse plekken in heel Nederland staat het water hoog. De gemeente Vijfheerenlanden deelt zandzakken uit aan inwoners van Leerdam.

Redactie binnenland
5 January 2024 19:46Gewijzigd op 5 January 2024 20:07
De losgeslagen woonboot in Maastricht. beeld ANP, Marcel van Hoorn
De losgeslagen woonboot in Maastricht. beeld ANP, Marcel van Hoorn

De gemeente Vijfheerenlanden deelt zandzakken uit aan inwoners van de buurt Varsseveld in Leerdam. De eerste tuinen in dat gebied liepen donderdagmiddag onder water door de hoge waterstand in de Linge. De gemeente en Waterschap Rivierenland verwachten dat de Linge buiten de oevers gaat treden, lieten zij weten.

Het water in de Linge tussen Tiel en Gorinchem stijgt al dagen en dat gaat de komende dagen door. De sloten in de polders rondom het riviertje zitten boordevol. Het waterschap heeft al water omgeleid via sluizen. Daardoor geldt op een deel van de rivier een vaarverbod. Donderdag is een van de twee sluizen bij Asperen in Gelderland gesloten, zodat het Lingewater langzamer in de richting van Gorinchem stroomt.

Donderdag wordt ook het drijvende gemaal De Pannerling van Doornenburg in de Betuwe naar Hardinxveld-Giessendam gesleept. Een motor van het Kolffgemaal in de Zuid-Hollandse plaats is uitgevallen en moet gerepareerd worden. De Pannerling kan een deel van de weggevallen capaciteit overnemen, verklaarde het waterschap.

Woonboot

Ook in Friesland is het alle hens aan dek. Wetterskip Fryslân zet zeven wateropvanggebieden in het oosten van de provincie in om overstromingen te voorkomen. Het stelsel van meren, vaarten en kanalen in de provincie is overvol en dreigt te overstromen, ondanks de inzet van vele pompen en alle gemalen, meldde het waterschap. Het waterschap zet schuiven van de waterweg naar de polder open, zodat het water kan wegstromen.

De brug in Maastricht die donderdag dreigde in te storten omdat een losgeslagen woonboot tegen een pijler van het bouwwerk ramde, staat nog steeds overeind. De boot raakte op drift door het snelstromende water als gevolg van een dijkdoorbraak.

Rijkswaterstaat laat de doorgebroken dijk dichten met enorme hoeveelheden grote stenen. Die worden vanuit Wallonië per schip aangevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Hoogwater

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer