Kerk & religie
Onderzoek EO: helft Nederlanders vindt christendom niet belangrijk

Een kwart van de Nederlanders vindt het christendom belangrijk. Voor 20 procent van hen is Jezus relevant. Ook onder christenen ligt dit aandeel relatief laag: 58 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Evangelische Omroep (EO) en DataIM.

Redactie kerk
Twee derde van de Nederlandse christenen gelooft in Jezus’ opstanding. Foto: de graftuin in Jeruzalem. beeld Alfred Muller
Twee derde van de Nederlandse christenen gelooft in Jezus’ opstanding. Foto: de graftuin in Jeruzalem. beeld Alfred Muller

Het onderzoek, dat dinsdag werd gepubliceerd, laat verder zien dat 22 procent van de Nederlanders zich door Jezus laat „inspireren”. Onder moslims zegt 29 procent zich door Jezus te laten inspireren.

Van de verschillende religieuze figuren wordt Jezus nog wel het meest inspirerend geacht door Nederlanders; 12 procent vindt Boeddha inspirerend en 4 procent Mohammed.

Ongeveer 22 procent van de Nederlanders gelooft dat Jezus opstond uit de dood, 25 procent gelooft dat Hij wonderen verrichtte en 27 procent gelooft dat Hij de Zoon van God is. Zo’n 16 procent zegt met Jezus te spreken.

Christenen

Onder christenen liggen de percentages bij dezelfde vragen relatief laag. Bijna drie op de vijf –58 procent– vindt Hem relevant, 65 procent ziet Hem als inspiratiebron.

Ongeveer twee derde van de Nederlandse christenen gelooft dat Jezus uit de dood opstond (64 procent), wonderen verrichtte (66 procent) en dat Hij de Zoon van God is (69 procent). De helft (51 procent) gelooft dat Hij zal terugkeren op aarde, en minder dan de helft spreekt met Jezus (47 procent).

De EO en DataIM vroegen ook naar het belang van het christendom. Precies een kwart van de Nederlanders vindt het christendom belangrijk; 48 procent vindt dat niet en 27 procent is neutraal. Hierbij blijkt een kloof tussen ouderen en jongeren: 32 procent van de ouderen vindt het christendom belangrijk tegen 18 procent van de jongeren.

Opvallend is dat jongeren juist wel bovengemiddeld interesse in religie hebben. Terwijl 27 procent van alle Nederlanders in religie geïnteresseerd is, bedraagt dit percentage onder jongeren 31.

Ramp

EO-theoloog Tom Mikkers noemt de uitkomsten van het onderzoek „een levensbeschouwelijke ramp die zich voor onze ogen voltrekt”.

In de aanloop naar 2000 jaar christendom in 2033 start de EO het project ”Jezus2033”. De komende tien jaar wil de omroep stilstaan bij de relevantie van Jezus en het christendom in de samenleving. Daartoe zal de EO nog twee keer eenzelfde onderzoek laten uitvoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer