BuitenlandSuriname

Gerucht over gratie voor Bouterse gaat rond

Het is voor iedereen de grote vraag of hoofdverdachte Desi Bouterse bij een veroordeling wel de cel in gaat.

Armand Snijders
15 December 2023 15:01Gewijzigd op 15 December 2023 15:05
De vroegere Surinaamse president Desi Bouterse staat de pers te woord. beeld AFP, Ranu Abhelakh
De vroegere Surinaamse president Desi Bouterse staat de pers te woord. beeld AFP, Ranu Abhelakh

De gevangenneming van Bouterse is voor het eerst wel door de aanklager geëist. Dat dit nooit eerder was gedaan, wordt door menigeen als onrechtvaardig gezien. Maar of de rechter bij het uitspreken van zijn eventuele straf hen ook opdraagt zich bij de gevangenis te melden, is nog onduidelijk. Zijn lot zal vervolgens komen te liggen in de handen van president Chandrikapersad Santokhi, die de macht bezit om veroordeelden gratie te verlenen.

Het gonst al tijden van de geruchten dat Santokhi en de politieke partij NDP van Bouterse het op een akkoordje hebben gegooid: zijn voorganger zou vrijuit mogen gaan in ruil voor een politieke samenwerking met de VHP van Santokhi na de verkiezingen van 2025. Want dat de allesbehalve populaire Santokhi bij die stembusstrijd behoorlijk wat zetels moet inleveren, staat volgens deskundigen wel vast. Hij heeft bij veel kiezers de hooggespannen verwachtingen totaal niet waargemaakt.

Maar Santokhi zal –niet alleen nationaal maar ook internationaal– zichzelf te kijk zetten door als dé man die heeft geknokt om het proces ooit te starten, opeens de hoofdverdachte de dans te laten ontspringen. Om op die manier ook aan te geven dat misdaden in Suriname straffeloos kunnen worden gepleegd. Dat zou een anticlimax zijn die zelfs Santokhi niet op zijn geweten zou willen hebben. En die hij ook de nabestaanden niet zou mogen gunnen.

Zoals eerder gezegd en geschreven: het is dus vooral koffiedik kijken over wat er op de 20e en daarna gaat gebeuren. Surinamers hopen in ieder geval dat vooral het gezond verstand het gaat winnen en de daders, met Bouterse voorop, zonder pardon achter de tralies verdwijnen. En dat de rechtsstaat stevig op zijn fundering blijkt te staan en dat iedereen daar in een kille cel kan belanden, ook al heb je lange tijd op het weelderige pluche van de president gezeten.

Meer over
Decembermoorden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer