Kerk & religie
SKIN vraagt in Tweede Kamer aandacht voor problemen huisvesting internationale kerken

Veel internationale kerken worstelen met huisvestingsproblemen. De koepelorganisatie SKIN heeft hiervoor dinsdag aandacht gevraagd in de Tweede Kamer.

Een delegatie van SKIN overhandigde dinsdag de Toolbox Huisvesting aan leden van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken. beeld SKIN
Een delegatie van SKIN overhandigde dinsdag de Toolbox Huisvesting aan leden van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken. beeld SKIN

Een delegatie van SKIN overhandigde de Toolbox Huisvesting aan leden van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken. Het document doet suggesties voor mogelijke oplossingen.

Het rapport roept de landelijke en lokale politiek onder meer op om in het ruimtelijke beleid het recht op vrijheid van religie te waarborgen door ervoor te zorgen „dat er voldoende vierkante meters voor religieus gebruik beschikbaar zijn”.

Burgerlijke gemeenten hebben volgens SKIN „veel gebouwen in eigendom die qua bestemmingsplan en programma van eisen voldoen aan de wensen van (kleinere) kerkgenootschappen”. De organisatie vraagt gemeentebesturen „inzichtelijk te maken welk gemeentelijk vastgoed beschikbaar is” en dit ook beschikbaar te stellen voor gebruik door religieuze organisaties.

Don Ceder (ChristenUnie) nam het rapport als waarnemend voorzitter van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken in ontvangst. Hij zei woensdagochtend desgevraagd dat het rapport aan het licht brengt dat er kerkelijke gemeenten zijn die „groeien en bloeien, maar onvoldoende steun krijgen om een plek te vinden waar ze kunnen samenkomen”.

Ceder wees erop dat kerkelijke gemeenten ook een maatschappelijke functie hebben. „Zij betekenen veel voor de wijk”. Burgerlijke gemeenten doen er volgens hem goed aan met internationale en migrantenkerken in gesprek te gaan over het wegnemen van „mogelijke obstakels” bij het vinden van een geschikt gebouw. Zij zouden bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of meer panden in aanmerking kunnen komen voor het gebruik door internationale gemeenten dan bestemmingsplannen nu toelaten.

Bij de overhandiging van de toolbox waren vertegenwoordigers van de BBB, ChristenUnie, D66, NSC, SGP en VVD aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Migrantenkerken

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer