Buitenland
Duitse Reichsbürger aangeklaagd voor geplande staatsgreep

Een jaar nadat een groep Duitse extremisten van de zogenoemde Reichsbürgerbeweging was opgepakt omdat zij een staatsgreep hadden gepland, zijn de eerste verdachten aangeklaagd, bevestigt justitie aan het weekblad Der Spiegel. Ze worden beschuldigd van deelname aan of ondersteuning van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een „onderneming van hoogverraad”.

Onder de aangeklaagden is onder anderen prins Heinrich XIII Reuss, die de spil zou zijn in het complot en na de staatsgreep de beoogde nieuwe regent had moeten zijn. Hij moet zich samen met negen andere samenzweerders verantwoorden voor de rechtbank in Frankfurt. Ook Birgit Malsack-Winkemann, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), is aangeklaagd. Volgens Der Spiegel staan in München tien en in Stuttgart negen verdachten terecht.

Het is een van de grootste zaken rond de staatsveiligheid in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Het dossier omvat inmiddels zo’n 425.000 pagina’s. In totaal lopen er onderzoeken tegen 69 personen.

De extreemrechtse Reichsbürger wilden volgens de aanklagers de Bondsdag bestormen en de macht pakken in Duitsland. De aanhangers erkennen de Bondsrepubliek niet en weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen. Ook willen ze dat Duitsland weer de grenzen van 1937 terugkrijgt en dus groter wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer